Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


toegekende projectsubsidies Belvedere voor najaar 2003

februari 2004

In de Regeling Projectsubsidies Belvedere neemt de betekenis vancultuurhistorische waarden voor de ruimtelijke ordening een voorname plaatsin. De regeling is bedoeld om projecten uit te lokken en te bevorderen dieeen integrale ontwikkelingsgerichte visie laten zien, waaraancultuurhistorie ten grondslag ligt. Archeologie, de geschiedenis vanarchitectuur, stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur en debewoningsgeschiedenis van vroeger tot heden vormen de cultuurgeschiedenis.In de Nota Belvedere zijn de Nederlandse landschappen, steden en dorpen dievan grote cultuurhistorische betekenis worden geacht, in kaart gebracht.Deze gebieden worden de Belvederegebieden genoemd.

Subsidie kan worden aangevraagd voor projecten in en ten dele ook buiten deBelvederegebieden. In zeven categorieën kan een subsidieaanvraag wordeningediend. De categorieën Regionaal en Stedelijk zijn uitsluitend bestemdvoor projecten die een Belvederegebied betreffen, de categorieën Lokaal,Thema, Kennis en Experimenteel staan open voor elk project waarcultuurhistorie en ruimtelijke ordening samen komen. Voor projecten diegericht zijn op de integrale inrichtingsopgave van het Nationaal ProjectNieuwe Hollandse Waterlinie bestaat een aparte categorie.

De Regeling Projectsubsidies Belvedere is vooral bedoeld om provincies,gemeenten, waterschappen en bestuurlijke samenwerkingsverbanden bij hetinrichten van delen van het land op het spoor van cultuurhistorischeinspiratiebronnen te brengen. Maar ook andere organisaties en zelfsparticulieren kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

Subsidie is beschikbaar voor uiteenlopende projecten die de aanpak vanBelvedere projecten uitdragen en verder ontwikkelen of voorwaarden scheppenvoor de realisatie ervan: workshops, gebiedsvisies, studies, prijsvragen,publicaties, symposia en tal van andere activiteiten. De aanvragen wordenalvorens ze voor advies worden voorgelegd aan de AdviescommissieProjectsubsidies Belvedere van aanvullende informatie voorzien door eenRegiocommissie. Op basis van het advies van de adviescommissie beslist hetbestuur van het fonds of het subsidie wordt toegekend. Jaarlijks is bijna4,3 miljoen euro aan subsidie beschikbaar. Een beschrijving van de verdelingvan het budget over de verschillende categorieën is te vinden ondermenu-item 'over subsidie aanvragen' >belvedere >paragraaf 'categorieën enprojectvormen'.

Het overzicht van projectsubsidies najaar 2003 vindt u op de websitevan het Architectuurfonds.