Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


brakwaterflora in sloten waddenkust

12 februari 2004

Op 12 februari 2003 heeft gedeputeerde Anita Andriesen de Sulveren Skries uitgereikt aan de heer J. Idsardi voor zijn voorstel voor het creëren van sloten met brakwaterflora. De Sulveren Skries is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die het beste plan op het gebied van agrarisch natuur- en landschapsbeheer heeft ingediend.

Elk jaar kunnen plannen worden ingediend bij het Steunpunt Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (SANL). De plannen kunnen gaan over beleid en beheer, maar ook over bijvoorbeeld informatievoorziening en scholing. De jury die het winnende project bepaalt bestaat uit Henk Kroes (natuur), Geart Hofstra (landbouw) en gedeputeerde Andriesen als voorzitter.

Het plan van de heer J. Idsardi, die lid is van de agrarische natuurvereniging Ecolana in Holwerd, is als beste uit de bus gekomen. Hij heeft een vernieuwend project ingediend met als doel om in sloten langs de waddenkust brakwaterflora te creëren die internationaal zeldzaam is. Door in de sloten een vast en stilstaand waterpeil te creëren en door het graven van flauwe taluds wil hij de ontwikkeling van brakwaterflora stimuleren. Het project is kansrijk omdat zich in dit gebied reeds zout water bevindt dat vanuit de Waddenzee binnendringt. Er vindt monitoring plaats, zodat de resultaten van het project door de jaren heen duidelijk zullen worden.

De jury is van mening dat dit een innoverend en kansrijk project is dat een voorbeeldwerking heeft. Aan dit project is daarom een subsidie van E 2.774,= toegekend.

Andere gehonoreerde projecten zijn:
Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied (SBNL) met het project Eikehakcultuur in Gaasterlân-Sleat voor een bedrag van E 2.850,=. Landschapsbeheer Friesland voor het verbeteren van de leefgebieden van de ringslang in Midden-Friesland, E 10.000,=. Agrarische Jongeren Friesland voor het promoten en voorlichting geven aan agrariërs over de mogelijkheden van natuurbeheer op terreinen van natuurbeschermingsorganisaties, E 6.073,=. Coördinatiegroep Skries en BoerenNatuur voor het houden van een Skriezedei en het maken van een handleiding Effectief weidevogelbeheer, samen E 13.500,=.

Ook in 2004 kunnen weer subsidieaanvragen worden ingediend.