Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Noord-Holland stimuleert particulier natuurbeheer en versnelt grondaankopen voor natuur

5 februari 2004

De PEHS gaat natuurgebieden in Noord-Holland uitbreiden en met elkaar verbinden. Gedeputeerde Staten (GS) willen de uitvoering van de PEHS allereerst via particulier en agrarisch natuurbeheer tot stand brengen. Als dit niet kan of wenselijk is, komt verwerving van gronden voor grote natuurbeheerorganisaties in beeld. Tot slot wordt het beheer en onderhoud in de bestaande PEHS-gebieden op peil gebracht.

Nieuwe natuurgebieden
Van de beschikbare UNA-middelen (25 miljoen euro) willen GS 16 miljoen euro reserveren om gronden voor nieuwe natuur aan te kopen. Dit nadat de rijksoverheid terugbetaling aan de provincie schriftelijk heeft gegarandeerd, omdat grondverwerving voor nieuwe natuur een rijkstaak is en blijft. Het rijk zit echter tijdelijk krap bij kas, vandaar het voorstel om na een schriftelijke garantstelling van het rijk grondaankopen in Noord-Holland voor te financieren. De provincie Noord-Holland neemt alleen het renteverlies voor zijn rekening. Hiertegenover staat een aanzienlijke versnelling in de aanleg van de PEHS tot een niveau van circa 400 ha.

Bestaande natuurgebieden
Wat grondverwerving in bestaande natuurgebieden betreft, blijft de provincie Noord-Holland 50% betalen onder voorwaarde dat de natuurbeheerders de overige 50% voor hun rekening nemen (voorheen afkomstig van het ministerie van LNV).

Daarnaast stellen GS voor 6,5 miljoen euro te reserveren voor het onderhoud van de bestaande PEHS en 2,5 miljoen voor stimulering van het particulier natuurbeheer en de uitvoeringsorganisatie. Een en ander te regelen in het kader van de provinciale begroting voor 2005.

Verdere besluitvorming
GS sturen hun voorstellen voor bespreking naar statencommissie Natuur, Landschap, Water en Milieu op 22 maart. Provinciale Staten van Noord-Holland zullen voor de zomervakantie een definitief besluit nemen.