Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Genetische variatie hamster

febrari 2004

Van een potentiële plaagsoort is de hamster in Nederland in de laatste decennia tot een sterk bedreigde diersoort verworden. De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft voor de periode 2000-2004 in het Soortbeschermingsplan beleid geformuleerd. Belangrijk voor verantwoord beheer was de genetische status van de hamster. Alterra heeft onderzoek gedaan naar de genetische variatie van de Nederlandse populatie en aan welke omliggende populaties de Nederlandse populatie het meest verwant is.

In samenwerking met de Universiteit van Halle (Duitsland) is met behulp van microsatelliet (nucleair DNA) analyse en mitochondriaal DNA analyse deze vraagstelling onderzocht. In vergelijking met grote populaties uit naburige landen blijkt de genetische variatie in de huidige Nederlandse populatie zeer gering. Historisch is deze variatie ook al gering maar niet zo dramatisch als recent. De populatie blijkt het meest verwant aan de Belgische populatie. Op dit moment lijkt de geringe genetische variatie niet tot een ernstige fitness afname te leiden. Het is dan ook verantwoord met de fok en uitzet door te gaan. Wel is het aan te bevelen de genetische variatie te vergroten door hamsters van aangrenzende populaties aan het fokprogramma toe te voegen.

Verleden, Heden en Toekomst van de Hamster Cricetus cricetus in Nederland vanuit Genetisch Perspectief door Jansman, H.A.H., A.J.A. van Teeffelen, K. Neumann & H.P. Koelewijn.
Alterra-rapport 861

Het volledige rapport kunt u hierdownloaden (3,8 MB)
.