Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Terugvordering toeslag ruige stalmest

9 februari 2004- In de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN) is de mogelijkheid opgenomen om voor beheerseenheden waarop een weidevogelpakket is toegekend de beheersbijdrage jaarlijks te verhogen met een toeslag voor het uitrijden van ruige stalmest. Bij eeninterne controle door LASER is gebleken dat deze toeslag in verscheidene gevallen onrechtmatig is ontvangen door de beheerder. Nog in deze maand zullen alle betalingen met betrekking tot de ruige stalmest worden gecontroleerd en waar nodig zal het tenonrechte uitgekeerde bedrag worden teruggevorderd.

De regeling
De SAN geeft een aanvrager de mogelijkheid om bij de aanvraag aan te geven of hij in aanmerking wil komen voor een verhoging van de beheersbijdrage van de weidevogelpakkettendoor het uitrijden van ruige stalmest. Voor de beheerders die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, is het recht op deze toeslag ruige stalmest afhankelijk van het wel of niet uitrijden van de mest. De hoogte van de toeslag wordt bepaald door hetaantal hectaren waarop de ruige stalmest, conform de regelingsvoorwaarden, is uitgereden en kan nooit meer bedragen dan bij de aanvraag is goedgekeurd.

Controle
Bij een interne controle van LASER is gebleken dat bij verscheidene aanvragende beheerder zich niet heeft gehouden aan de meldingsplicht, de toegestane hoeveelheid die uitgereden mag worden, de toegestane uitrijperiode of de beheerder heeft uiteindelijk minder uitgereden dan in eerste instantie bij de aanvraag is toegekend. Debeheerders aan wie te veel toeslag is betaald, zullen nog in deze maand een brief ontvangen van LASER met daarin het bedrag dat ze terug moeten betalen.