Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Groene meters deel II

maart 2004

Er is te weinig groen in de steden, maar in welke mate is dat zo? De basis voor ontwikkeling is kennis van de huidige situatie. Daarom heeft Alterra voor 30 steden in Nederland (de G30) de oppervlakte groen per woning berekend en deze vergeleken met de handreiking van 75m2 openbaar groen per woning. Omdat het niet alleen om kwantiteit gaat, word in deze studie ook gekeken naar de typen groen en de bereikbaarheid binnen een straal van 500 meter.

In 2003 heeft Alterra in opdracht van het Ministerie van LNV onderzoek gedaan naar de oppervlakte stedelijk groen per woning in 30 steden (de G30). Daarbij werd een handreiking van 75 m2 groen per woning als basis gebruikt om de positie van het recreatief groen in de stad in kaart te brengen. Door op gelijke wijze alle G30 steden op deze manier te analyseren, ontstaat een benchmark voor stedelijk groen.

Tevens kan deze globale analyse gezien worden als de start van een proces om structureel na te denken over de betekenis van het groen voor de recreatieve stedeling. Dit met het oog op de kwaliteit van de leefomgeving. Maatwerk is echter essentieel omdat geen stad hetzelfde is. Voor de steden zelf (en andere dan de G30 steden) is een dergelijke benchmark van belang om te zien in hoeverre hun rood en groen in balans zijn ten opzichte van andere steden.

Bezemer, V. & P.A.M. Visschedijk. 2003. Groene meters deel II. Analyse van het stedelijk groen in de G30 steden. Alterra-rapport 833 (uitgebracht op cd-rom), Wageningen
De cd-rom kost €22,-

Meer informatie:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.tel: 0317 47 77 13
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel: 0317 47 77 14.

U kunt het rapport bestellen door €22,- over te maken op banknummer 36 70 54 612 ten name van Alterra Wageningen, onder vermelding van het rapportnummer. Het bedrag is inclusief BTW en verzendkosten.