Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Geen weg door de duinen van Velsen

2 maart 2004

Het Ministerie van LNV heeft een vergunning geweigerd voor de aanleg van een weg door de duinen van Velsen. Deze weg zou de Heerenduinweg moeten verbinden met het Kennemerstrand. De gemeente Velsen had voor deze nieuwe wegverbinding door de duinen een vergunning aangevraagd om de bezoekers van het Kennemerstrand een aantrekkelijke route te kunnen bieden en om met deze tweede ontsluitingsweg naar het Kennemerstrand extra veiligheid te kunnen bieden in geval van calamiteiten.

In het besluit van het Ministerie van LNV hebben de huidige natuurwaarden van het duingebied een doorslaggevende rol gespeeld. Het betreffende duingebied is aangewezen als beschermd natuurmonument, er komen diverse beschermde diersoorten voor en het gebied valt inmiddels onder de Europese habitatrichtlijn. Daarbij was het ministerie van LNV van mening, dat de bestaande route via de Ampèrestraat voldoende mogelijkheden biedt (na een opknap beurt) om te kunnen functioneren als aantrekkelijke en veilige route naar het Kennemerstrand.

Voorafgaand aan het besluit van het Ministerie van LNV is nog een poging ondernomen om een compromis oplossing te vinden. Deze poging mislukte echter omdat de Stichting Duinbehoud niet akkoord kon gaan met het laatste bod van de gemeente Velsen. Dit bod hield in dat er 39 hectare natuurgebied zou moeten worden ingeleverd voor de verdere ontwikkeling van het Kennemerstrand, de uitbreiding van de camping en een nieuwe wegverbinding door de duinen. Ter compensatie zou het parkeerterrein in het duingebied en een deel van de Heerenduinweg worden gesaneerd; een natuurwinst van 8 hectare duingebied.

Voor de Stichting Duinbehoud was het saneren van de Heerenduinweg een aantrekkelijke optie. Hierbij zou Duin- en Kruidberg weer verbonden kunnen worden met het duingebied van de gemeente Velsen. Het verlies van 39 hectare duingebied en het niet saneren van de bebouwing aan het eind van de Heerenduinweg vormden echter een te groot obstakel om akkoord te kunnen gaan met het voorstel van de gemeente Velsen.