Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Staatssecretaris Van Geel: 'Handel in illegaal hout moet stoppen'

20 februari 2004

Staatssecretaris Van Geel heeft op de biodiversiteitconferentie met Indonesie en Maleisiëafspraken gemaakt over hout. Op Kalimantan (Indonesie) wordt samen met WWF een programma ontwikkeld voor duurzaam bosbeheer. Met het project wordt invulling gegeven aan een regionaal partnership voor bossen, een toezegging van Nederland tijdens de Top van Johannesburg over duurzame ontwikkeling. Ook wordt gewerkt aan certificering als middel tegen de handel in illegaal hout. Daarbij gaat het vooral om hout dat bestemd is voor Azie en Europa. 

Met Maleisië zal worden samengewerkt om de handel in illegaal hout terug te dringen. In Maleisië wordt er een proefproject gestart om de uitvoerbaarheid van een Nederlands certificatiesysteem te toetsen. De inzet is om dit nieuwe systeem in 2005 in te voeren.
De ontbossing van het tropisch regenwoud is een ramp voor de natuur. 90 procent van alle dieren en plantensoorten komen voor in het tropisch regenwoud. Als het bos verdwijnt, verdwijnen ook miljoenen planten en dieren. Wereldwijd is de laatste 30 jaar het tropisch regenwoud met 25 procent afgenomen. Per jaar gaat er 12,3 miljoen hectare bos verloren. Dit is gelijk aan drie keer Nederland. De ontbossing wordt vooral veroorzaakt door landbouw en de handel in tropisch hout. Om de handel in illegaal hout te bestrijden is volgens Van Geel een Europese aanpak het meest effectief. De Europese Commissie heeft een nieuw actieplan, FLEGT, ontwikkeld om de handel in illegaal hout terug te dringen. Staatssecretaris Van Geel wil zich tijdens het Nederlandse voorzitterschap inzetten voor de uitwerking van dit plan. Ook vindt Van Geel  dat de Rijksoverheid zelf haar verantwoordelijkheid moet nemen. Met de ministeries is afgesproken om de inkoopregels door te lichten om zo spoedig mogelijk alleen nog maar legaal hardhout in te kopen. 

Belangrijke thema's tijdens de biodiversiteitconferentie waren: de bescherming van de natuur en de toegang en verdeling van de opbrengsten van de natuur. Staatssecretaris Van Geel is verheugd dat er op de conferentie een ambitieus actieprogramma voor beschermde gebieden en ecologische netwerken is vastgesteld. Ook vindt hij het een goede zaak dat wordt erkend dat er dringende maatregelen noodzakelijk zijn voor de bedreigde biodiversiteit in de diepzee. Op dit moment is slechts 1 procent van de oceanen beschermd, tegenover 10 procent van het aardoppervlak. Door vervuiling, overbevissing en mijnbouw wordt het leven in zee steeds meer bedreigd. Volgens staatssecretaris Van Geel wordt de urgentie van het verlies van biodiversiteit wel gezien, maar moeten we oppassen dat handelsbelangen niet gaan overheersen.
Staatssecretaris Van Geel bezocht van 17 tot en met 20 februari de biodiversiteitsconferentie in Kuala Lumpur (Maleisië). Bijna 200 landen die het biodiversiteitsverdrag hebben ondertekend kwamen hier samen. 
 



( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=16472)