Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Stuurgroep Water 2000+ lanceert website

20 februari 2004

De gedeputeerden Henk Bleker en Sipke Swierstra en de dijkgraven Alfred van Hall en Henk van 't Land lanceren namens stuurgroep Water 2000+ op 23 februari de website over het nieuwe waterbeheer. Groningers en inwoners van Noord- en Oost Drenthe kunnen er alles vinden over het nieuwe waterbeleid in hun gebied. De site haakt in op de landelijke campagne "Nederland leeft met water" en is te bereiken op www.groningenleeftmetwater.nlen www.drentheleeftmetwater.nl.

De website informeert Groningers en Drenten in de gebieden van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's over de noodzaak van het vasthouden, afvoeren en bergen van water en de maatregelen die daarvoor nodig zijn, zoals kadeverhoging en waterberging. Bij hevige regenval wordt overtollig water tijdelijk opgevangen in daarvoor ingerichte natuur- of landbouwgebieden. Dit onder het motto "ruimte maken voor water". Verder is op de site info te vinden over het hoofd -aan en afvoersysteem en de Europese Kaderrichtlijn Water. De site is bedoeld voor gemeentes, belangengroeperingen en burgers.

Aanleiding "ruimte maken voor water"
Het nieuwe beleid is noodzakelijk omdat de bodem daalt en het klimaat verandert. Hierdoor stijgt de zeespiegel en krijgen we steeds vaker periodes met te veel of juist te weinig regen. Voorbeelden hiervan zijn de droogte van afgelopen zomer en de wateroverlast van oktober 1998. In 1998 konden de dijken en pompen konden de hevige regenval niet aan. Om wateroverlast in bewoond gebied te voorkomen, moesten een aantal polders worden ondergezet. Toen werd duidelijk dat we anders moeten omgaan met water: niet meer zo snel mogelijk het overtollig water afvoeren, maar het voortaan de ruimte geven waar dat kan. Doen we dat niet, dan krijgen we in de toekomst vaker wateroverlast of -tekort.

Om snel en in goed overleg maatregelen te kunnen nemen is in 1998 de Stuurgroep Water 2000+ opgericht. In de stuurgroep werken de Provincies Groningen en Drenthe, Rijkswaterstaat Directie Noord, Waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, VROM regio Noord, LNV Noord, de Vereniging van Groningse Gemeenten en de Vereniging van Drentse Gemeenten samen aan het nieuwe waterbeleid.