Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Nederlander ervaart link tussen natuur en gezondheid

26 april 2004

Uit een onlangs gehouden onderzoek van het NIPO blijkt dat negen op de tien Nederlanders een link tussen natuur en gezondheid ervaart. De respondenten geven aan dat het gezonde gevoel veroorzaakt wordt door de frisse en zuivere lucht, de mogelijkheid om te bewegen en tot rust te komen in een mooie omgeving. De Gezondheidsraad komt volgende maand met een rapport waarin het verband tussen natuur en gezondheid wetenschappelijk wordt aangetoond.

Ontspanning
Uit het NIPO-onderzoek komt onder andere naar voren dat 96 procent van de ondervraagden het belangrijk vindt dat kinderen natuur in de buurt hebben om zich uit te kunnen leven. Daarnaast vindt 95 procent dat een natuurlijke omgeving een ontspannende werking heeft en dat natuur uitnodigt tot bewegen, zoals wandelen en fietsen. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat natuur op vrouwen een positievere uitwerking heeft dan op mannen. Zij vinden de natuur nog belangrijker voor kinderen en knappen in de natuur sneller op als ze ziek zijn. Nederlander ervaart link tussen natuur en gezondheid 26 april 2004Meer aandacht voor natuur en gezondheid
Als blijkt dat wetenschappelijk is aangetoond dat natuur goed is voor mensen, dan vindt bijna de helft van de Nederlanders dat zorginstellingen meer aandacht moeten besteden aan de natuur in Nederland. Instellingen zouden vooral mensen moeten voorlichten over de gunstige werking van natuur op de gezondheid, ze stimuleren om de natuur in te gaan of de overheid te wijzen op het belang van natuur voor de gezondheid. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt in dat geval dat dit een extra reden is voor de overheid om meer aandacht te besteden aan de natuur in Nederland. Volgens hen zou de overheid er voor moeten zorgen dat er meer natuur in en om de steden komt, dat de bestaande natuur behouden blijft en dat mensen worden gestimuleerd om de natuur in te gaan.