Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Natuur geeft Nederlander gezond gevoel

22 april 2004

Een uitstapje in de natuur geeft negen op de tien Nederlanders een gezond gevoel. Als onderzoek aantoont dat natuur daadwerkelijk een positieve invloed heeft op de gezondheid, moet dat een extra reden voor de overheid zijn om meer aandacht aan de natuur te besteden, vindt bijna driekwart van de Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek, dat het NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten.

Uit de NIPO-enquête blijkt dat verreweg de meeste Nederlanders daadwerkelijk ervaren dat er een verband is tussen natuur en gezondheid. Het gezonde gevoel dat zij aan een verblijf in de natuur overhouden wordt veroorzaakt door de frisse en zuivere lucht, de mogelijkheid om te bewegen en de gelegenheid om tot rust te komen in een mooie omgeving.

Kinderen moeten zich uitleven
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 96 procent van de ondervraagden het belangrijk vindt dat kinderen natuur in de buurt hebben om zich uit te kunnen leven. Daarnaast vindt 95 procent dat een natuurlijke omgeving een ontspannende werking heeft en dat natuur uitnodigt tot bewegen, zoals wandelen en fietsen. Verder laat het onderzoek zien dat natuur op vrouwen een positievere uitwerking heeft dan op mannen. Zij vinden de natuur nog belangrijker voor kinderen en knappen in de natuur sneller op als ze ziek zijn.

Meer natuur in en om de steden
Als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat natuur een positieve bijdrage levert aan de gezondheid, vindt 72 procent van de ondervraagden dat de overheid zich meer moet inzetten voor de natuur. Concreet betekent dat er meer natuur in en om de steden moet komen, dat de bestaande natuur behouden moet blijven en dat mensen worden gestimuleerd om de natuur in te gaan.

Meer voorlichting
Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat zorginstellingen meer aandacht moeten besteden aan de natuur in Nederland. De aandacht van die instellingen zou vooral gericht moeten zijn op het voorlichten van mensen over de gunstige werking van natuur op de gezondheid, het stimuleren van mensen om de natuur in te gaan of de overheid te wijzen op het belang van natuur voor de gezondheid. 73 procent van de ondervraagden vindt het aanvaardbaar dat zorgverzekeraars natuurorganisaties gaan sponsoren.

Rapport Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad komt volgende maand met een rapport over de relatie natuur en gezondheid. Op basis daarvan gaat de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek bekijken welk onderzoek nodig is om meer kennis over het effect van natuur op gezondheid te verkrijgen.