Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Milieuorganisatie stimuleert vis eten met goed geweten

17 mei 2004

Stichting De Noordzee startte vanmiddag in het aquarium van Diergaarde Blijdorp met de Goede Viscampagne. De campagne stimuleert consumenten om vissoorten te kiezen die de visstand en het milieu niet belasten. In het vanmiddag gepresenteerde boek "De goede visgids", op http://www.goedevis.nl/en op een minivislijstje is in één oogopslag te zien welke vissoorten momenteel zijn aan te raden en welke niet. Haring, makreel en schelvis zijn voorbeelden van vissoorten die met goed geweten gegeten kunnen worden.

"De goede visgids. Vis eten met goed geweten" is het eerste boek in Nederland dat de consument helpt een afweging te maken hoe verantwoord het is om bepaalde vissoorten te eten. Een scorebalk van groen, oranje naar rood toont wat de stand van de vis is. Groen betekent dat de soort niet is overbevist en met weinig schade aan de natuur is gevangen of gekweekt. Door te kiezen voor vis uit de groene (of oranje) lijst kunnen viseters een bijdrage leveren aan gezonde zeeën en oceanen en aan duurzame visserij.

Aan "De goede visgids" ligt uitgebreid onderzoek van Stichting De Noordzee ten grondslag. De milieuorganisatie schreef het boek samen met de journalist Wouter Klootwijk. In het rijk geïllustreerde boek worden een 90-tal in Nederland verkrijgbare vissen, schaal- en schelpdieren figuurlijk langs een duurzaamheidsmeetlat gelegd. De meest populaire soorten zijn op de website www.goedevis.nl te zien, waar ook een handig minivislijstje voor in de portemonnee te downloaden is.

De Week van de Zee (20 tot 30 mei) brengt jaarlijks het belang van de natuur van de zee en de kust onder de aandacht van een breed publiek. Dit jaar is het thema "Schatten uit zee", met daarbij extra aandacht voor goede vis. Zo vinden er kookdemonstraties en een nationaal zeediner over goede vis plaats en worden de minivislijstjes gratis verspreid.

Later in het jaar start Stichting De Noordzee met de "goede visalliantie". Koks, restaurants, vishandels, supermarkten en geïnteresseerde instanties kunnen zich aansluiten en bijdragen door bijvoorbeeld (informatie over) goede vis aan te bieden aan hun klanten.

------------------------------ einde bericht----------------------

- Voor informatie over "De goede visgids" kunt u contact opnemen met Michel Langendijk van Stichting De Noordzee 030 - 2340016 en 06 - 55942646

- Beeldmateriaal zoals de mini-goede vislijst voor in de portemonnee is in overleg beschikbaar

- "De goede visgids. Vis eten met goed geweten" (144 p.) is geschreven door Wouter Klootwijk i.s.m Stichting De Noordzee en wordt uitgegeven door Uitgeverij Schuyt & Co. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel voor 15,- (ISBN 90.6097.650.9).