Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Terugblik op Week van de Zee 2004

2 juni 2004

Van 20 tot en met 30 mei vond Week van de Zee 2004 plaats. De organisatie kan terug kijken op een geslaagde week. Meer dan 150 activiteiten van Moddergat tot Sluis hebben bijgedragen aan een bruisende week. Een week waarin de vereniging Kust en Zee aan alle Nederlanders laat zien dat de Noordzee en de kust een van de belangrijkste natuurgebieden is met unieke waarden die beschermd moeten worden.

Het thema dit jaar was schatten uit zee waarbij de (on)bekende rijkdom die de zee ons biedt centraal staat. Deelnemers hebben zich hierdoor laten inspireren door de duizenden bezoekers een schat aan activiteiten te bieden: schateilanden, excursies, labyrinten en dijkdoorbraken, rookwedstrijden en speciaal voor kinderen 24-uurskorren om de schatten uit zee boven water te halen.

Enkele successen dit jaar waren:

* De weekopening op het REM-eiland, waarbij Rob de Nijs werd uitgeroepen tot ambassadeur van de Week van de Zee 2004. Midden op zee zong hij zijn nieuwe single Deze Zee.
* De website werd bekeken door meer dan 300.000 bezoekers. Duizenden mensen testten hun zeekennis met de speciale zeequiz.
* Tijdens het doolhofdebat bij de Hondsbossche zeewering zijn politiek en publiek met elkaar in discussie gegaan over de toekomst van deze kuststrook.
* Ad Janssen heeft goede vis gekookt bij de Zoutbus, de Week van de Zee promotiebus. Ad vertelde het publiek over duurzame gevangen en gekweekte vis tijdens de uitzendingen van middagmagazine vanaf het REM-eiland en Ter land ter zee en in de lucht op Neeltje Jans en bij de feestelijke afsluiting in Noordwijk.
* Tijdens een spetterende lasershow in Noordwijk zijn vele mensen te water gegaan tijdens de nachtduik. Zij beleefden de zee in het donker.

De Week van de Zee is een initiatief van de vereniging Kust en Zee (Stichting De Noordzee, Stichting Duinbehoud, Kustvereniging EUCC en EcoMare) en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, het VSB fonds en het Wereld Natuur Fonds.

In 2005 valt de Week van de Zee van 19 tot en met 29 mei en het thema is Zand als bouwmateriaal van de Nederlandse kust. Kust en Zee wil hiermee inhaken op de recreatiedruk op stranden en het gebruik van zandsuppleties. Zij zal pleiten voor natuurreservaten op het strand en de ondiepe Noordzee.