Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Kansen voor Nederlands-Duits veengebied

28 juni 2004

Gedeputeerde Ali Edelenbosch va de provincie Drenthe is optimistisch over nieuwe perspectieven voor de economische ontwikkeling en het toerisme in het Duits-Nederlandse veengebied, in de omgeving van het Bargerveen. Zij zei dat bij de presentatie van het rapport "Veenland - Internationaler Naturpark Moor", die vandaag in de Duitse plaats Twist plaatsvond. Een gebied van in totaal ca 16.000 ha, waarin onder meer het Bargerveen is opgenomen, maakt goede kans om door Duitsland te worden aangewezen als internationaal "Naturpark Moor". Van dit tamelijk nauw begrensde gebied ligt ongeveer 13.400 ha in Duitsland en ca 2.600 ha in Nederland.

Het "Naturpark"gebied wordt in de voorstellen opgedeeld in drie zones: één met bebouwing, wegen en landbouwgronden, een andere met extensieve landbouw en buffergebieden en als derde de kernzone met waardevolle en kwetsbare veenreservaten en verbindingszones, die de reservaten onderling met elkaar moeten verbinden. De onderzoekers doen in het rapport de aanbeveling om een veel ruimer gebied (van ca 48.000 ha) te ontwikkelen als "Veenland". Zij zien in het gebied kansen voor het toerisme, gericht op met name natuurrecreatie en landschapsbeleving. Het gebied ligt in een goed ontwikkelde toeristische omgeving en er zijn goede verkeersverbindingen met bevolkingsconcentraties.

Gedeputeerde Edelenbosch benadrukt dat de landbouw in het geheel een belangrijke rol speelt en moet blijven spelen. In het gebied zijn volgens de onderzoekers zowel grootschalige akkerbouwbedrijven, als bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in intensieve veehouderij. "Juist een economisch sterke, grootschalige landbouw draagt bij aan de landschappelijke kwaliteit". Daarnaast blijft volgens haar het veen zelf de kern. "De kleine gebieden, die we hebben gespaard en de grote gebieden, waar we na de verveningen natuurontwikkeling nastreven. Op dat gebied is nog veel werk te verzetten".

Het onderzoek in het Nederlands-Duitse veengebied is uitgevoerd door BTE uit Hannover en Route IV uit Nijmegen in opdracht van Landkreis Emsland, Landkreis Grafschaft Bentheim en de provincie Drenthe.