Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Belangenorganisaties vragen garanties rijk in Nota Ruimte

24 juni 2004

De belangenorganisaties in Nederland willen garanties dat het rijk de belangen van bijvoorbeeld sport, groen, natuur en milieu in de Nota Ruimte waarborgt. De decentralisatie is in de ogen van belangenorganisaties nog onvoldoende uitgewerkt. Bijvoorbeeld door het stellen van rijksnormen voor de verhouding tussen rood en groen en in prestatiecontracten. Eigenlijk laat ik zelfs de aanwijzing en inrichting van sport- en recreatieterreinen het liefst over aan de provincies, was de verzuchtende reactie van Duivesteijn (PvdA) tijdens het rondetafelgesprek gisteren met diverse maatschappelijke organisaties.

Gereedschapskist
De gemeenten ontkwamen niet aan commentaar, met name de deskundigheid en besluitvorming over onderwerpen als de agrarische bedrijfsvoering, hergebruik van vrijkomende agrarische gebouwen, leefbaarheid van de kleine kernen en dorpen werden aan de orde gesteld. In verband met de leefbaarheid moeten gemeenten detailhandel concentreren in en om de kernen en niet verplaatsen naar het buitengebied. Daarnaast riepen de insprekers op tot meer integraliteit en een gebiedsgerichte aanpak bij het doorzetten van de decentralisatie. Zo noemden zij een daadwerkelijk goed gevulde gereedschapskist (procesarchitectuur, samenwerkingsovereenkomsten, PPS), minder gedetailleerde regels van het rijk en decentralisatie van integrale subsidiepotten.

Niet te ruim
De Neprom (namens de grote projectontwikkelaars) pleitte voor een vroege betrokkenheid van marktpartijen bij nieuwe projecten. Verder moet het veroorzakersbeginsel niet te ruim worden geïnterpreteerd, zo waarschuwde de Neprom-woordvoerder. Het is een te grote aanslag op de grondexploitatie als alle kosten voor groen en infra uit het rood moeten worden betaald. Wel is de Neprom voorstander van meer regionale verevening van kosten.

Meer rijk
De Rijksbouwmeester daarentegen pleitte wel voor meer rijksbetrokkenheid als het gaat om bijvoorbeeld het ontwerp en aanleg van het verkeersnetwerk en het watersysteem. Zijn pleidooi voor een grand design op rijksniveau vond echter weinig weerklank. De corporaties (Aedes) pleitten voor een sterke regie van provincies bij de afstemming van woonplannen tussen gemeenten. Voorbeelden in Brabant en Fryslân geven aan dat verplichte afstemming hierover werkt. Het rijk zou zich moeten beperken tot het stellen van algemene uitgangspunten (zoals het bundelingsprincipe) en het afdwingen van een minimumpercentage goedkope woningen in woningbouwplannen.

Groen wonen
Vanuit de groene hoek kwam het pleidooi om groen wonen aan de stadsranden te bevorderen in plaats van in het Groene Hart. Ook klonk hier een sterke roep om de waardestijging van de grond die ontstaat door bebouwing in te zetten voor investeringen in groen in en om de stad.

bron: ipo-nieuws