Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Nieuwe lichting otters uitgezet in De Wieden

28 juni 2004

Afgelopen vrijdag 25 juni zijn in het natuurgebied De Wieden van Vereniging Natuurmonumenten vijf otters uitgezet. Het betreft drie vrouwtjes en één mannetje, die gevangen zijn in Letland en één mannetje dat gevangen is in Polen. Het aantal otters dat zich nu in De Wieden en De Weerribben (Staatsbosbeheer) bevindt bedraagt nu waarschijnlijk 15. Zes daarvan zijn in juli 2002 uitgezet. Daarnaast zijn er minimaal vier jongen geboren.

De groep otters, die nu is uitgezet, is een week geleden in Nederland aangekomen. De dieren zijn onderzocht in Burgers Zoo en er is bij alle dieren (operatief) een zender geïmplanteerd. Zo kunnen de dieren na hun uitzetting door medewerkers van het onderzoeksintituut Alterra gevolgd worden. De otters bleken in goede conditie te verkeren zodat ze, volgens planning, een week later zijn uitgezet.

Het aantal (volwassen) vrouwelijke dieren is met de uitzetting weer beter in evenwicht met het aantal mannelijke dieren: vijf vrouwtjes en zes mannetjes. Een populatie van otters die zich volledig zelfstandig kunnen redden bestaat uit minimaal 40 otters. De komende jaren zullen er daarom nog meer dieren worden uitgezet.

De huidige populatie otters doet het goed in De Wieden en De Weerribben, zo blijkt onder meer uit de jongen die zijn geboren. Om het gebied geschikt te maken voor de otter is er veel werk verricht. De waterkwaliteit van het natuurgebied is enorm verbeterd, wat o.a. te zien is aan de grote hoeveelheid krabbescheer (een waterplant die uitsluitend in schoon water voorkomt).

Daarnaast hebben vissers en muskusrattenbestrijders hun fuiken aangepast, zodat de otter hier niet in kan verdrinken. Ook wordt er hard gewerkt om nog meer verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden van Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en It Fryske Gea aan te leggen. Hierdoor hebben de otters straks een natuurgebied van 18.000 ha als leefgebied. Een volwaardige populatie van otters heeft een nog groter gebied nodig. Verbindingen naar andere watterrijke gebieden zoals Veluwerandmeren en Vechtplassen zijn hiervoor nodig. Een dier als de otter hoort in ons waterrijke Nederland gewoon algemeen voor te komen.