Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Mergelwinning 't Rooth: in eerste instantie nog 5,8 ha

30 juni 2004

Overleg tussen de Provincie Limburg, de gemeente Margraten en de exploitant van de mergelgroeve 't Rooth, Ankerpoort bv, heeft opgeleverd dat het bedrijf zich in eerste instantie gaat richten op het onderbouwen van het belang voor haar bedrijf van de uitbreiding van de huidige groeve 't Rooth met 5,8 ha. Aanleiding voor het overleg was de conclusie van de Raad van State dat de planologische onderbouwing van de POL-aanvulling 't Rooth onvoldoende is. Deze aanvulling op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) vormde de basis voor een uitbreiding van de groeve met 17 ha.

Voor de onderbouwing van het belang van een uitbreiding met 5,8 ha zal Ankerpoort bv een onderzoek naar het nut en de noodzaak laten uitvoeren. Ook laat Ankerpoort een MER opstellen. Hiermee kunnen de door de Raad van State geconstateerde tekortkomingen worden opgeheven. Juridisch advies, dat GS hebben ingewonnen, pleit voor een vooronderzoek om te beoordelen of de voorgenomen onderzoeken de beoogde resultaten kunnen opleveren. Daarover is nog geen besluit genomen. Afhankelijk van de uitkomsten van de onderzoeken en het MER zullen GS kunnen besluiten omtrent het Bestemmingsplan en de verdere benodigde vergunningen (waaronder de ontgrondingsvergunning). Daarbij zullen GS zich baseren op de uitkomsten van de onderzoeken en het MER, het huidige beleidskader van het POL en het deelplan Kalksteen.

Natuurwaarden
GS beraden zich op de mogelijkheid om de huidige status 'Provinciale Ecologische Structuur' (PES) van het gebied af te halen. Essentieel voor die status is immers, dat de gewenste natuurwaarden pas ná en juist door de ontgronding tot stand zullen komen. Zo heeft het afgewerkte deel van de huidige groeve zich ontwikkeld tot een hoogwaardig natuurgebied met de status 'beschermd natuurmonunument'. Aanpassing van de PES vergt een (nieuwe) POL-aanvulling.

Margraten
De gemeente Margraten heeft met Ankerpoort een privaatrechtelijke overeenkomst over het opstellen van een bestemmingsplan voor 5,8 hectare (ten westen van de Keerderstraat). Op dit moment heeft de gemeente zich nog niet uitgesproken hoe zij de overeenkomst zal hanteren en of zij bereid is wederom een bestemmingsplan voor de uitbreiding met 5,8 ha vast te stellen. De gemeente ziet in de uitspraak van de Raad van State argumenten voor het standpunt dat geen enkele uitbreiding meer is te motiveren.

Ankerpoort zal pas nadat de uitbreiding met 5,8 ha grotendeels is gerealiseerd, nagaan of er noodzaak is voor de eventuele resterende uitbreiding met 11,2 ha, waarvoor dan ook een MER zal worden opgesteld.