Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Brussel en Nederland bereiken akkoord over mest

1 juli 2004- Staatssecretaris Van Geel (Milieu) en minister Veerman (landbouw) hebben met Eurocommissaris Wallström een akkoord bereikt over mest. Met het zwaarbevochten akkoord komt er een einde aan een lang slepend geschil (10 jaar)tussenNederland en de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid. Het nieuwe beleid zal vanaf 1 januari 2006van start gaan.

In oktober 2003 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat het Nederlandse mestbeleid niet voldeed aan de eisen van de Europese Nitraatrichtlijn. Dat dwong Nederland tot het uitwerken van een nieuw mestbeleid. Volgens het nieuw bereikte akkoord wordthet oude minassysteem vervangen door een nieuw systeem gebaseerd op maximum normen voor het gebruik van stikstof en fosfaat.

De Commissie heeft ingestemd met de plannen zoals die in mei aan de Tweede Kamer zijn toegezonden, al eiste zij op enkele punten nog een verdere aanscherping. Zo is de toelaatbare hoeveelheid stikstof op het grasland iets verlaagd. Daar staat ondermeer tegenover dat de Commissie instemt om niet langer onderscheid te maken tussen 'droge' en natte' zandgronden.

Het akkoord betekent dat de Europese Commissaris Wallström instemt met het Nederlandse verzoek om af te wijken van de Nitraatrichtlijn (derogatie). Nederland wil op grasland 250 kilostikstof per hauit dierlijke mesttoestaan, dat is meer dan de 170 kilodie de Nitraatrichtlijn voorschrijft. Op basis van de overeenkomst zal Nederland nu een nieuw formeel verzoek om derogatie indienen.

Met de Commissie is afgesproken dat in 2009 Nederland voldoet aan de norm van maximaal 50 mg nitraatin het bovenste grondwater. Voor fosfaat zal in 2015evenwichtsbemesting worden gerealiseerd. Dat betekent dat er danevenwicht zal zijn tussen de hoeveelheid fosfaat die op het land worden gebracht en de opname daarvan door de gewassen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het realiseren van de milieudoelen van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Door het aangescherpte mestbeleid wordt de ruimte voor het gebruik van mest in Nederland aanzienlijk kleiner, waardoor de kosten van mestafzet zullen stijgen. Meer bedrijven zullen mest moeten afvoeren, extra grond in gebruik moeten nemen ofbedrijfsmaatregelen moeten nemen om binnen de gestelde regels te opereren. Dat brengt extra kosten met zich mee en dat leidt tot druk op de inkomens.