Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Eerste Natuurspeeluiterwaard van Nederland

13 juli 2004

Afgelopen zondag is Natuurspeeluiterwaard Bakenhof in Arnhem officieel geopend door burgemeester Krikke van Arnhem, algemeen directeur Vriesman van Staatsbosbeheer en voorzitter Verweij van Vriendenclub Speeluiterwaard Bakenhof in Arnhem. Samen met kinderen uit de buurt hebben zij een start gemaakt met het vlechten een levensgrote picknickmand van wilgentakken. Staatsbosbeheer heeft al op 10 andere plaatsen in Nederland speelbossen of speelplekken, waar kinderen in een veilige en ongeorganiseerde omgeving kunnen spelen.

Spelen in de uiterwaard
Dichtbij je huis buiten in de natuur spelen en wandelen. Het is mogelijk aan de zuidoever van de Nederrijn, tegen de wijk Malburgen, middenin de stad Arnhem. Met het project Natuurspeeluiterwaard Bakenhof hebben Staatsbosbeheer en Gemeente Arnhem het initiatief genomen om dit natuurgebied een belangrijke functie voor de mensen uit de omgeving te geven. De natuurspeeluiterwaard Bakenhof is daarmee de eerste in Nederland. Door de feestelijke opening van afgelopen zondag is het gebied officieel in gebruik genomen. De hele dag hebben kinderen met hun ouders geholpen de picknickmand compleet te maken. Ondanks het wisselvallige weer zijn veel belangstellenden een kijkje komen nemen. Er waren verschillende activiteiten voor jong en oud in het kader van natuur en spelen. Zo kon men broodjes bakken, nestkastjes timmeren, bouwen aan een 'huis' van wilgen, proefjes met water doen en zeilen op de rivier.

Samenwerking
De natuurspeeluiterwaard is tot stand gekomen door een uitgebreide samenwerking tussen diverse organisaties maar ook door samen te werken met de omwonenden uit de wijk Malburgen. De natuurspeeluiterwaard is mogelijk doordat Staatsbosbeheer de beschikking had over een budget van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van Natuur bij de Stad. Daarnaast is er financiële steun verleend vanuit het Europees Oriëntatie en Garantiefonds voor de Landbouw. Volkshuisvesting en de projectontwikkelaars van de nieuwe wijk StadsEiland ondersteunen het project via sponsoring. Er is door Staatsbosbeheer en Gemeente Arnhem naast de vriendenclub en bewoners met veel partijen uit de omgeving samengewerkt zoals Stichting Rijnstad, Stichting Beleven, IVN, CNME, Scouting, RWS en Waterschap Rivierenland. Door de projectontwikkelaars van StadsEiland is een waardecheque van euro 2500,- aangeboden als bijdrage voor het realiseren en beheer van een Natuurspeelschip, waarvan Stichting Beleven de trekker is.

Rivierengebied
Het rivierengebied in Arnhem is onderdeel van de (inter-)nationale Ecologische Hoofdstructuur van het rivierengebied. Het vormt de schakel tussen de natuurontwikkeling bij de Gelderse Poort en het gebied Noord Oever Nederrijn. Het is een recreatief aantrekkelijk gebied voor het beleven van de natuur. In het gebied van Natuurspeeluiterwaard Bakenhof zal van nature al veel te spelen zijn, denk aan water en zand, het ideale speelgoed. Daarnaast biedt het terrein mogelijkheden voor picknick, peuterspeelveld, strandjes, uitzichtpunt en nog veel meer. Er zijn enkele speelvoorzieningen geplaatst waarbij kinderen al spelend kennis kunnen maken met de natuur in de uiterwaarden. Staatsbosbeheer zal op het grondgebied van de gemeente Arnhem nu starten met begrazing met runderen van een plaatselijke boer. Vriendenclub Natuurspeeluiterwaard Bakenhof heeft de eerste activiteit al gepland.

Natuur belangrijk voor kinderen
Nederland verstedelijkt. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat kinderen 'iets' met natuur hebben. De mooiste jeugdherinneringen hebben vaak te maken met natuur en buiten zijn. Bovendien, als er een generatie opgroeit die niets met natuur heeft, is dat ook slecht voor de natuur in Nederland. Alleen als mensen natuur waarderen, krijg je draagvlak voor natuur, zo is de overtuiging van Staatsbosbeheer. De natuur in Nederland kan alleen overleven als er draagvlak voor die natuur is onder de Nederlanders. Dit jaar publiceerde Staatsbosbeheer bij het Jaarverslag 2003 het essay 'Buiten, dat moet je ontdekken'. Daarin wordt het thema jeugd en natuur verder uitgewerkt.