Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


greenpeace roept 40 procent van noordzee uit tot zeereservaat

14 juli 2004

Greenpeace wijst 40 procent van de Noordzee aan als reservaat om hetzeeleven te beschermen. In deze gebieden mogen geen schadelijkeactiviteiten plaatsvinden als visserij, zandwinning of olie- engasboringen. Zeereservaten zijn nodig, omdat de natuur en visbestandenin de Noordzee ernstig achteruit zijn gegaan. Dit staat in het rapport'Rescuing the North and Baltic Sea: Marine Reserves, a key tool', datGreenpeace vandaag uitbrengt. Voor het eerst worden wetenschappelijkonderbouwde kaarten gepubliceerd, waarop de zeereservaten staaningetekend. Later vandaag vertrekt het Greenpeaceschip de Esperanzavanuit Londen voor onderzoek en actie op de Noordzee.

Op basis van wetenschappelijke informatie heeft Greenpeace voor deNoordzee zeven gebieden aangewezen, in de ook zwaar aangetaste Oostzeetien gebieden. In deze gebieden mogen geen schadelijke activiteitenplaatsvinden. Deze stukken zee zijn gekozen omdat ze ecologischbelangrijk zijn voor vogels, dolfijnen en ander zeeleven. Daarnaast isde kaart gebaseerd op de paaigebieden en kraamkamers van allecommercieel belangrijke vissoorten. In deze zeereservaten kan het heleecosysteem herstellen en kunnen vissen zich ongestoord voortplanten.Voorbeelden overal ter wereld bewijzen het succes. Zoals de oostkust vande Verenigde Staten en Canada: door stukken af te sluiten voorbodemvisserij kwam in de hele kustzee meer schelpdieren en vis.

Het huidige beheer van de Europese zeeën schiet te kort, vindtGreenpeace. Het beleid is versnipperd over de afdelingen visserij,natuurbeheer, scheepvaart etc. en werkt daardoor niet. De visquota zijnte zeer een economisch compromis, dat erg op de korte termijn is gerichten voorbij gaat aan wetenschappelijk adviezen. De meeste visbestandenzijn de laatste jaren steeds verder gedaald. Zoals de kabeljauw: dezevis staat op de lijst van bedreigde diersoorten van OSPAR, hetoverlegorgaan voor de Noord-Oost Atlantische Oceaan, maar de EuropeseVisserijraad staat elk jaar weer te hoge vangsthoeveelheden toe.

Andere problemen in de Noordzee en Oostzee zijn het jaarlijksverdrinken van duizenden dolfijnen, walvissen en andere zeezoogdieren invisnetten. Vervuiling vanaf land vergiftigt de zeeën. Slecht onderhoudenschepen vormen een risico voor de gehele zee. De sterk toenemende zand-en grindwinning brengt grote ecologische schade toe aan het bodemleven.

Het afsluiten van 40 procent van de Noordzee en Oostzee voorschadelijke activiteiten is hard nodig. Greenpeace roept de regeringenrond de Noordzee en Oostzee en de Europese Unie op echt werk te makenvan een goed beheer van onze zeeën. Gert Jan Gast, campagneleideroceanen van Greenpeace: "De afgelopen eeuw is de Noordzee zwaaraangetast door zwalkend beleid. Met het instellen van zeereservaten isherstel van het ecosysteem en daarmee de vis nog mogelijk. Dat is nodigvoor een gezonde toekomst voor natuur, vis én visserij."

Na de presentatie van het rapport vertrekt het Greenpeaceschip DeEsperanza uit Londen voor onderzoek en actie. Rond 1 augustus zal hetschip de haven van Amsterdam aandoen voor een tussenstop. Voorjournalisten is een beperkt aantal plaatsen aan boord. Greenpeace heeftbijzonder onder- en bovenwaterbeeldmateriaal beschikbaar. Het rapport iste downloaden viahttp://www.greenpeaceweb.org/oceanen/gpnorthsea2004.pdf