Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Oostvaardersplassen ook 's zomers in trek bij zee- en visarend

15 juli 2004

In de Oostvaardersplassen, natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Almere en Lelystad, worden tegenwoordig in alle seizoenen grote roofvogels, zoals zee- en visarenden, gesignaleerd. Elke winter overwinteren in de Oostvaardersplassen tenminste twee zeearenden. Bovendien bezoeken visarenden tijdens de doortrek, in het voor- en najaar, dit uitgestrekte moerasgebied. Twee jaar geleden bouwde een visarendpaar een nest. Dit jaar zijn de visarenden zelfs midden in de zomer aanwezig, overzomeraars dus. Naast de zee- en visarenden werd deze week ook een slechtvalk gesignaleerd. De boswachters van Staatsbosbeheer zijn verheugd over het grote aantal roofvogels in het gebied.

Lang verblijf
Volgens Ger Klijnstra, één van de boswachters van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen, is het een bijzondere gebeurtenis. 'Elke winter zien wij hier wel enkele zeearenden, en af en toe een visarend op doortrek. Dat zij er nu ook voor gekozen hebben om in de zomer hier te verblijven laat zien dat de Oostvaardersplassen een uitgelezen plaats is voor deze imposante vogels. Dit biedt zeker perspectief voor de toekomst'. De laatste jaren neemt het aantal waarnemingen van zee- en visarenden gestaag toe. Niet zo zeer dat er méér vogels verblijven, maar vooral dat zij hier lánger verblijven.

Nestbouw
Twee jaar geleden was er zelfs een paartje visarenden dat er voor koos om in het drogere deel van de Oostvaardersplassen een nest te bouwen. Helaas bleek de boom, waarin het grote nest gebouwd werd, niet bestand tegen de najaarsstorm. Daarom nam Staatsbosbeheer contact op met een Schotse specialist op het gebied van visarenden in de hoop om een dergelijke gebeurtenis in de toekomst te voorkomen. Volgens de expert zou er een grote kans zijn dat de bouw van een aantal kunstnesten de Oostvaardersplassen nóg aantrekkelijker zouden kunnen maken voor visarenden. Door het bouwen van meerdere nesten wordt de indruk gewekt dat er reeds visarenden broeden in het gebied. De toevallig langskomende visarend die dan nog nét een leeg nest vindt, prijst zichzelf gelukkig dat hij in een dergelijk geschikt gebied tóch nog een plekje heeft weten te veroveren. Daarom zijn er vijf kunstnesten geplaatst.

Roofvogels
Evenals visarenden, koloniseren zeearenden nieuwe gebieden pas als de oude dusdanig bevolkt zijn geraakt, dat de jonge vogels noodgedwongen op zoek gaan naar nieuwe terreinen. Momenteel is het dichtst bij zijnde broedgebied gelegen in het (voormalige) Oost-Duitsland. Hier vandaan zwermen zij steeds vaker uit naar het Westen, en de meer zuidelijk gelegen landen zoals Frankrijk en Tsjechië. Met het verstrijken van de tijd, worden ook de Oostvaardersplassen steeds geschikter voor deze vogels om zich hier te vestigen. Zo was er deze week de waarneming van een slechtvalk boven de Oostvaardersplassen. Ook deze waarneming in de zomer is uitzonderlijk. Omdat slechtvalken minder aan een territorium gebonden zijn, is het absoluut niet uitgesloten dat zij zich binnen afzienbare in de omgeving gaan vestigen. In het buitenland zijn gevallen bekend dat zij zich op schoorstenen van verlaten fabrieken of op hoogspanningsmasten hebben gevestigd.

Oostvaardersplassen
De Oostvaardersplassen vormt nationaal en internationaal een boegbeeld voor natuurontwikkeling. Het is het grootste aaneengesloten moerasgebied van Nederland met een zeer waardevolle flora en fauna. Uniek in de Oostvaardersplassen is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen door de mens. Het natuurgebied heeft een ecologisch systeem waar natuurlijke processen hun gang gaan. In de Oostvaardersplassen hebben bedreigde en zeldzame vogelsoorten een plek gevonden en het is voor veel trekvogels een belangrijke schakel in de trekroute. De Oostvaardersplassen heeft in 1999 het 'Europees Diploma voor Natuurbeheer' ontvangen. Deze onderscheiding van de Raad van Europa onderschrijft het internationaal belang van de Oostvaardersplassen.