Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Staatsbosbeheer: sterke regierol provincies noodzakelijk

14 september 2004

Als je de Natuurbalans als barometer beschouwt dan staat die op grijs weer met kans op opklaringen. Belangrijkste oorzaken van het grijze weer zijn, volgens het rapport, het gebrek aan ruimtelijke samenhang binnen het natuurbeleid en het achterblijven van de milieukwaliteit.

De Nota Ruimte en de Agenda Vitaal Platteland bieden realistische mogelijkheden om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) daadwerkelijk te realiseren. In de beoogde grote, als één gebied beheerde en aaneengesloten gebieden kan de natuur weer op eigen benen te staan. Inrichting en waterhuishouding moeten dan wel goed geregeld zijn.Essentieel is wel, dat het Rijk heldere kaders aangeeft - stuurt op kwaliteit - en dat de provincies hun regierol krachtig oppakken om van het losse breiwerk dat de natuur nu nog is een stevig weefsel te maken.

De milieukwaliteit is zeer bepalend voor de natuurkwaliteit. Het dagelijkse beheer van Staatsbosbeheer is nu vaak gericht op het compenseren van de gevolgen van de vroeger slechte en thans nog steeds matige milieukwaliteit. Zolang er niets gebeurt aan het wegnemen van de oorzaken van deze vervuiling blijft het dweilen met de kraan open. Verheugend is daarom het voornemen om de milieucondities in de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden in 2015 gerealiseerd te hebben. Staatsbosbeheer bepleit dat in 2015 het generieke milieubeleid voor álle natuurgebieden gerealiseerd is.

De instelling van Nationale Landschappen kan kracht geven aan het landschapsbeleid. Een stevig landschapbeleid is nodig omdat het Nederlandse landschap steeds verder verrommelt en vervlakt. Als we niet oppassen dan is er in de toekomst geen verschil meer te zien tussen Drenthe en Brabant. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat het Rijk scherper aangeeft wat ze wil bereiken en ligt bij de provincies de verantwoordelijkheid deze moeilijke taak ook in de praktijk waar te maken.