Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Werk in uitvoering voor Utrecht in 't groen

21 september 2004

Stichting Het Utrechts Landschap vraagt tijdens de Week van Het Landschap(26 september - 3 oktober 2004) aandacht voor het groen rond de stadUtrecht. De Hooge Kampse Plas is een van de gebieden onder de rook vanUtrecht. Tijdens de Week van Het Landschap laat Het Utrechts Landschap ziendat groene plannen ook ten uitvoer kunnen worden gebracht. Op maandag 20september is gestart met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers bij deHooge Kampse Plas.

Aan de zuidzijde van de plas wordt een grote aarden wal voor een groot deelde plas ingeschoven. De oever wordt afgevlakt waardoor een natuurlijke oeverontstaat. Amfibieën en zoogdieren als de das kunnen hierdoor het water vande plas beter bereiken. Ook kan er zo een andere vegetatie ontstaan. Op devlakke oevers is ruimte voor kleine poelen, planten en bomen als wilg engele lis, .kattestaart kunnen zich daar goed ontwikkelen. Maar ookvogelsoorten voelen zich aangetrokken tot oevernatuur bijv de kleinekarekiet, de rietzanger en de fuut. Dit project is mogelijk gemaakt dooreen subsidie van de provincie Utrecht. Bezoekers aan de Week van HetLandschap kunnen de hele week zien hoe . de oevers natuurlijker gemaaktworden. De werkzaamheden zijn rond 1 oktober afgerond.

In de Hooge Kampse Plas is ook nabij de nieuw te ontwikkelen natuurlijkeoever een ondiep gedeelte zichtbaar. Speciaal tijdens de Week van HetLandschap is hier een kunsteiland met 'speciale' zwanen aangelegd. Graagwillen we de bezoekers van de Hooge Kampse Plas laten zien dat er meerambities zijn voor natuurontwikkeling dan alleen de zuidoever van de plas.Op deze plaats zou in 2005 een echt vogeleiland aangelegd kunnen worden. Deplas ligt in een vrij open landschap. Veel bodembroedvogels zoeken nu hunheil in het weiland en bij slootkanten maar komen daar vele obstakels tegenom zich op een veilige wijze te kunnen voortplanten. Een vogeleiland zouenkele soorten zoals kluten en steltlopers een veilige broedplaats kunnenbieden.

Voor het publiek is tijdens de Week van Het Landschap een uitgebreidactiviteitenprogramma met o.a. vaartochten met de Pont van Het Landschap,wandelingen, fietstochten, educatieve activiteiten en een buitenexpositiebij de Hooge Kampse Plas en landgoed Beukenburg in Groenekan-Bilthoven. Voormeer informatie kijk op www.utrechtslandschap.nl