Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Greenpeace bakent zeereservaat af op Noordzee

4 augustus 2004

Het Greenpeaceschip de Esperanza is vandaag begonnen met de afbakeningvan het eerste grootschalige beschermde gebied in de Noordzee. Oppositie 54.34 graden Noorderbreedte, 1.50 graden Oosterlengte werd deeerste boei met een hoogte van 5 meter en een gewicht van 4000 kilogeplaatst. De komende dagen zullen meer boeien volgen om het gebiedverder te markeren. Het reservaat Doggersbank ligt 180 zeemijl tennoorden van Nederland en beslaat zeegebieden van Nederland,Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. De Doggersbank iseen van de 17 zeereservaten die volgens Greenpeace nodig zijn in deNoordzee en de Oostzee om de natuur in zee te laten herstellen. In dezegebieden mag geen zand- en grindwinning, nieuwe olie- en gaswinning envisserij meer plaatsvinden. In totaal omvatten de zeereservaten 40procent van het oppervlak van deze zeeën.

"Door jarenlange vervuiling, verstoring en overbevissing van de zeeraken we steeds meer natuur kwijt. De meeste visbestanden in deze zee,zoals de schol, staan er slecht voor," zegt Arjen Boon, zeebioloog bijGreenpeace Nederland. "Er is praktisch geen gebied dat niet doorvisserij verstoord is. Nog elke dag varen er oude en onveilige tankersvlak langs de Waddenzee, dus een ramp zoals met de Prestige kan hier ookgebeuren. Grote zeereservaten zijn nodig, zodat de natuur en ook de viszich kan herstellen. Dat is goed voor de vis en de visserij."

Het huidige beheer van de Europese zeeën schiet te kort, vindtGreenpeace. Het beleid is versnipperd over de afdelingen visserij,natuurbeheer, scheepvaart etcetera en werkt daardoor niet. De visquotazijn te zeer een economisch compromis, dat erg op de korte termijn isgericht en voorbij gaat aan wetenschappelijke adviezen. De meestevisbestanden zijn de laatste jaren steeds verder gedaald. Zoals dekabeljauw: deze vis staat op de lijst van bedreigde diersoorten vanOSPAR, het overlegorgaan voor de Noord-Oost Atlantische Oceaan. Tochstaat de Europese Visserijraad elk jaar weer te hoge vangsthoeveelhedentoe.

Andere problemen in de Noordzee en Oostzee zijn het jaarlijksverdrinken van duizenden dolfijnen en walvissen in visnetten. Vervuilingvanaf land vergiftigt de zeeën. Slecht onderhouden schepen vormen eenrisico voor de gehele zee. De sterk toenemende zand- en grindwinningbrengt grote ecologische schade toe aan het bodemleven.

Alleen door zeereservaten in te stellen, de visserijtechnieken teveranderen, een veilige en schone scheepvaart af te dwingen en devervuiling met olie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen te stoppen,valt het tij te keren.

Met het afbakenen van het Doggersbankreservaat heeft Greenpeace eenbegin gemaakt met een beter beheer van de zee. Ook Nederlanders kunnenmeehelpen aan de instelling van zeereservaten. Op www.steundenoordzee.nlis het mogelijk virtueel een boei te plaatsen en een steunbetuiging voorde Noordzee achter te laten. Dat helpt Greenpeace om Brussel ervan teovertuigen van de noodzaak van een beter beheer van de zee met behulpvan zeereservaten.