Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Natuurorganisaties ingenomen met uitspraak Raad van State over kokkelvissen

15 augustus 2004

Natuurbeschermingsorganisaties zijn ingenomen met de uitspraak van De Raad van State. Deze heeft dinsdag 14 september het verzoek van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij om per direct op kokkels te mogen vissen afgewezen. De vergunning voor mechanisch vissen van kokkels in de Waddenzee blijft daarmee voorlopig geschorst.

Europees Hof van Justitie verbied kokkelvissen
De Raad van State heeft de kokkelvissers hiermee de laatste kans ontnomen acht miljoen kilo kokkels op te vissen uit de Waddenzee. Dinsdag is het verzoek van de kokkelvissers om het visverbod tijdelijk op te heffen van de hand gewezen. De Raad van State sluit niet uit dat de kokkelvisserij dit najaar toch schadelijk is voor de natuur in de Waddenzee. Een vergunning mag pas worden verleend indien er geen twijfel is over de afwezigheid van schadelijke gevolgen. Op basis van deze uitspraak van het Europese Hof van Justitie moet Nederland de kokkelvisserij verbieden.

Vergunning afgewezen
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wilde de kokkelvissers wel nog een keer een vergunning geven om dit najaar vissen. Een aantal natuurbeschermingsorganisaties* heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit. De kokkelvissers én LNV hebben de Raad van State er echter niet van kunnen overtuigen dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor het ecosysteem van de Waddenzee. * Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging, stichting Wilde Kokkels, Natuurmonumenten en it Fryske Gea.

Vogels
Met de uitspraak van de Raad van State is de kans dat er ooit nog schade ontstaat door kokkelvangst in de Waddenzee aanzienlijk afgenomen. Kokkels kunnen nu weer dienen als voedsel voor vogels. Sinds 1997 zijn er veel jonge kokkels in de Waddenzee.