Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Klimaatverandering: temperatuur mag niet meer dan 2 graden stijgen

16 september 2004

Op 16 september heeft de voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, een onderzoekrapport over klimaatverandering in ontvangst genomen dat is geschreven door Alterra, het KNMI en onderzoek- en adviesbureau CE uit Delft. Het rapport is opgesteld op verzoek van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Aanleiding voor het onderzoek was de behoefte van de Tweede Kamer aan actualisering van de stand van zaken ten aanzien van klimaatverandering. Het rapport vormt de basis voor de discussie tussen Kamer en Regering over het klimaatbeleid voor de periode na 2012.

Vanuit Alterra is aan dit onderzoek meegewerkt door dr. Ronald Hutjes en prof. dr. Pavel Kabat en vanuit Wageningen Universiteit door prof. dr. Ekko van Ierland. Zij hebben zich vooral beziggehouden met de mogelijke effecten van klimaatverandering en hoe daar mee om te gaan (het adaptatiebeleid), en daarnaast met de positie van de landbouw in het huidige en het toekomstige mitigatiebeleid. Volgens de onderzoekers is klimaatverandering nu reeds zichtbaar en daarmee ook de effecten ervan. De waarschijnlijkheid dat de opwarming van de atmosfeer wordt veroorzaakt door menselijk handelen is toegenomen. De gemiddelde temperatuur op aarde is al 0,6 graad Celcius hoger, waardoor bijvoorbeeld de zeespiegel 10 tot 20 cm is gestegen. In de loop van deze eeuw wordt een verdere temperatuurstijging verwacht van 1,4 tot 5,8 graden ten opzichte van de pre-industriële periode, en moeten we er dus rekening mee houden dat reeds in gang gezette effecten zullen doorzetten.

De onderzoekers achten twee soorten maatregelen nodig: enerzijds maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, en anderzijds maatregelen om te voorkomen dat de temperatuur de komende eeuw met meer dan 2 graden zal stijgen. Bij een grotere of snellere stijging wordt namelijk veel schade aan onze leefomgeving verwacht. De onderzoekers adviseren diverse maatregelen, variërend van sterk internationaal beleid tot maatregelen die innovatie stimuleren en maatregelen ten aanzien van woningen en transport. Op basis van dit onderzoek zullen hoorzittingen worden georganiseerd en zal een slotdocument worden opgesteld.