Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Ganzen op mijn land

6 oktober 2004

Het toenemend aantal ganzen op akkers en weilanden is voor veel agrariërs een last. Dat het ook een lust kan zijn wordt duidelijk in de  brochure 'Ganzen op mijn land'. Met deze brochure informeert het Faunafonds de agrarische sector over demogelijkheden voor verjaging en tegemoetkoming in schade in én buiten de fourageergebieden. Daarnaast geeft de brochure een overzicht van de meest voorkomende ganzen in Nederland en de schade die zij kunnen aanrichten in gewassen.

Ganzen zijn het grootste deel van de dag bezig met eten. Afhankelijk van de soort graast een gans zeven tot twaalf uur per dag. In deze tijd wordt een halve tot één kilo voedsel naar binnen gewerkt. Dat betekent schade aan de gewassen.Om dit te voorkomen moeten de ganzen buiten de foerageergebieden worden verjaagd. In de brochure vindt u een overzicht van verschillende verjaagmethodes.

In elke provincie is een faunabeheereenheid opgericht, waarbinnen afspraken worden gemaakt over de coördinatie van de verjaging. Hierin wordt vastgelegd hoe en wanneer ganzen worden verjaagd, waarbij verjaging door afschot een mogelijkheid is. Om te weten welke afspraken worden gemaakt in uw provincie, kunt u het beste contact opnemen met de faunabeheereenheid of de provincie. De adressen vindt u in de brochure van het Faunafonds.

Binnen de fourageergebieden is verjaging of afschot van overwinterende ganzen en smienten niet toegestaan. Voor de schade die binnen de foerageergebieden door overwinterende ganzen en smienten ontstaat kan de grondgebruiker bij het Faunafonds eentegemoetkoming aanvragen. Daarnaast zal voor grondgebruikers met ingang van medio 2005de mogelijkheid worden geopend een subsidie voor ganzenopvang aan te vragen via de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer.

Nadere inlichtingen: Faunafonds, tel. (078) 639 53 75
De brochure is te bestellen bij het Faunafonds