Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Nieuwe maatregelen om milieudruk door gewasbescherming te verminderen

5 oktober 2004

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag het 'Besluit beginselen geïntegreerde gewasbescherming' gepubliceerd. Doel van het besluit iservoor zorgen dat telers van plantaardige producten komen tot een zo milieuvriendelijk mogelijke gewasbeschermingspraktijk. Een groot deel van de telers doet dat al, maar dit besluit moet alle telers in beweging krijgen.

Het Besluit beginselen geïntegreerde gewasbescherming wordt per 1 januari 2005van kracht. In het besluit zijn de volgende verplichtingen opgenomen:
· het opstellen van een gewasbeschermingsplan
· het bijhoudenvan een gewasbeschermingslogboek
Op een later moment worden bij ministeriële regeling voorschriften voor maatregelen toegevoegd. Over deze voorschriften vindt nog overleg plaats met LTO Nederland.

De essentie van geïntegreerde gewasbescherming is: 'eerst alle andere teeltmaatregelen grondig afwegen voordat gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast'. Dat draagt bij aan het minimaliseren van de milieubelasting.

In het gewasbeschermingsplan moet de teler aangeven welke strategie hij voor gewasbescherming zal volgen tijdens de gehele teeltcyclus (inclusief de eventuele behandeling van uitgangsmateriaal of geoogste producten). In het gewasbeschermingslogboekmoet de teler motiveren welke afwijkingen ten opzichte van het gewasbeschermingsplan hebben plaatsgevonden.
Op die manier kan hij voor de volgende teelt nog betere afwegingen maken bij het opstellen van een gewasbeschermingsstrategie.

In samenwerking met de ondertekenaars van het convenant gewasbescherming zal er nog een voorlichtingsprogramma komen. Daarin zal worden aangegeven hoe telers met het plan en logboek kunnen omgaan.