Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Schelpdiervisserij: Economie, ecologie en maatschappelijk draagvlak

1 oktober 2004- Een economisch gezonde bedrijfstak met productiemethoden die de natuurwaarden in de kustwateren respecteren en waar mogelijk versterken: zo ziet het kabinet de toekomst voor de schelpdiervisserij. Het kabinet heeft op voorstel van ministerVeermanvan Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingestemd met het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij 2005-2020.Minister Veerman zal het besluit aan de Tweede Kamersturen.

Omdat de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee niet op voldoende korte termijn kan verduurzamen, zal deze vorm van kokkelvisserij hier niet langer worden toegestaan. In het Deltagebied wordt ruimte gezocht voor duurzame kokkelkweek. Het kabinetwil de mogelijkheden hiervoor benutten met het oog op de werkgelegenheid en omdat innovatieve ontwikkelingen bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame visserijteelt.

De mosselcultuur heeft nationaal en internationaal een goede marktpositie. De exportpositie staat echter onder druk. Om een economisch en ecologisch duurzame toekomst veilig te stellen, moet de mosselsector daarom investeren in zowel dehandelspositie, als in verdere verduurzaming van productiemethodes.

Ook voor andere vormen van schelpdiervisserij, zoals op oesters, mesheften en strandschelpen en de handkokkelvisserij geldt dat het kabinet een economisch perspectief wil bieden mits deze visserijen inpasbaar zijn in het ecosysteem.