Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Drentse overheden en belangenverenigingen tevreden over POP II

24 september 2004

Het tweede provinciale omgevingsplan (POP II) is een goed beleidskader geworden voor de invulling van de Drentse omgeving. Hierover zijn vertegenwoordigers van de Drentse gemeenten, waterschappen en belangenverenigingen het eens. Dit bleek donderdag 23 september tijdens een bijeenkomst in Spier waar het POP II proces informeel werd afgesloten.

Gedeputeerde Anneke Haarsma reikte tijdens de bijeenkomst de eerste gedrukte exemplaren van POP II uit aan een viertal vertegenwoordigers van de partijen die een rol hebben gespeeld bij het opstellen van POP II. "Gemeenten krijgen door POP II meer ruimte om bijvoorbeeld in hun woonplannen zelf met voorstellen en initiatieven te komen. Wij zijn hier zeer over te spreken en hopen dat initiatiefnemers bij de provincie op een luisterend oor kunnen rekenen," was de reactie van Anne Meijer, burgemeester van Westerveld en voorzitter van de Vereniging Drentse Gemeenten. Henk Brink, voorzitter van de NLTO, kreeg ook een boek overhandigd en gaf aan dat hij redelijk content was. "POP II biedt de landbouw meer ruimte dan voorheen," zo zei hij.

Volgens Wim Wolthuis, dijkgraaf van het waterschap Velt en Vecht, is goed geluisterd naar wensen van de Drentse waterschappen. "In POP II is veel aandacht besteed aan de waterbeheersing. Complimenten voor de integrale wijze waarop de waterproblematiek en de ruimtelijke ordening verweven zijn. Nu moeten we het samen met provincie en gemeenten gaan waarmaken in de praktijk," aldus Wolthuis. Reinder Hoekstra van de Milieufederatie Drenthe deelde de tevredenheid van de vorige sprekers en voegde toe dat hij hoopt dat de provincie ook een stevige rol in de uitvoering van POP II zal kiezen. Hij pleitte ervoor om de ruimtelijke inrichting van Drenthe gezamenlijk op te pakken en nodigde het college uit om op een stimulerende wijze bruggen te slaan tussen de verschillende (deel-)belangen.Anneke Haarsma: "Een ontwikkelingsgerichte benadering en goede samenwerking staan wat mij betreft voorop. Ik heb er vertrouwen in dat wij de komende jaren met elkaar de beleids-kaders uit POP II kunnen invullen."

Op 7 juli hebben provinciale staten POP II, waarin de voornemens voor het omgevingsbeleid voor de periode 2004-2010 staan, vastgesteld.