Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Rijk keurt Overijssels reconstructieplan goed

3 november 2004- Het Reconstructieplan Salland-Twente is door het Rijk goedgekeurd. Minister Veermanvan Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)en Staatssecretaris Van Geelvan Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening enMilieu (VROM)hebben op 2 novemberde goedkeuringsbrief ondertekend. Het Overijsselse plan is met inbreng van veel partijen tot stand gekomen. Met de goedkeuring van het Rijk kan nu echt met de uitvoering begonnen worden.

Minister Veerman en Staatssecretaris Van Geel vinden het plan een voorbeeld van het beleid zoals bedoeld met de kabinetsbrede Agenda Vitaal Platteland.Alle partijen op het platteland werken samen en provincies en gemeenten krijgen deruimte voor een gebiedsgerichte aanpak. Het plan beschrijft maatregelen die moeten leiden tot een verbetering van de ruimtelijke-, milieu- en leefkwaliteit van Twente en Salland. Zo krijgt de landbouw ruimte voor ontwikkeling. Een aantal intensieveveehouderijbedrijven wordt verplaatst naar gebieden waar de bedrijven kunnen groeien terwijl kwetsbare natuurgebieden worden beschermd. Het plan heeft aandacht voor natuur- en landschapswaarden en creëert nieuwe mogelijkheden voor de bewoners dieleven en werken in het gebied. Er worden wandel- en fietsroutes aangelegd, zodat burgers meer kunnen genieten van het platteland. Water is ook een belangrijk thema. Door beken de ruimte te geven en water langer vast te houden kan wateroverlast maar ookverdroging worden tegen gegaan. Er zijn kansen voor nieuwe bedrijvigheid op het platteland en er is aandacht voor cultuurhistorie.

De uitvoering van het plan neemt 12 jaarin beslag. De totale kosten zijn ongeveer EUR 1.2miljarden worden gedragen door het Rijk, de Europese Unie,de provincie Overijssel, de gemeenten, de waterschappen en particulieren. 'De reconstructie zorgt voor ingrijpende veranderingen, maar biedt ons ook de kans alle functies vanhet landelijk gebied ook in de toekomst evenwichtig naast elkaar te laten bestaan,' aldus gedeputeerde Jansenvan Overijssel.