Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Grondaankoop tegen aanleg weg bij Eindhoven

Amsterdam, 22 oktober 2004 --- Milieudefensie start vandaag de doorverkoop van het 'Brabants Broek'. Dit ongeveer 1000 vierkante meter grote weiland in het Brabantse Aarle-Rixtel heeft de milieuorganisatie gekocht om te voorkomen dat er een autoweg wordt aangelegd in dit prachtige coulisselandschap tussen Eindhoven en Helmond. Een belangrijke variant van de weg kan niet worden aangelegd zonder de grond van het 'Brabants Broek'.

'Een jammerlijk voorbeeld van hoe het Nederlandse ruimtelijke ordeningsbeleid faalt,' zo noemt Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie, de plannen voor de aanleg van een nieuwe weg bij Aarle-Rixtel. 'Provincie en de gemeenten in het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven falen in het beschermen van de open ruimte. Daarbij aangemoedigd door de nieuwe Nota Ruimte die aanleg van wegen en bebouwing voluit stimuleert.'

De gevolgen van de plannen zijn enorm. Natuur en landschap worden vernield, rust en ruimte verdwijnen. Het landelijk karakter van het gebied wordt aangetast. Bovendien blijkt keer op keer dat nieuwe wegen verkeersproblemen niet oplossen maar juist méér auto's aantrekken. Milieudefensie pleit daarom voor betere benutting van de bestaande weginfrastructuur en verbetering van het openbaar vervoer.

Wie: Milieudefensie, Actiecomité Landelijk Laarbeek, Johan Verschuuren (weerman Omroep Brabant)
Wat: Presentatie 'Brabants Broek', start grondverkoop met huifkartocht door bedreigd gebied
Waar: Opstal 10a, 5735 CA, Aarle Rixtel
Wanneer: Vrijdag 22 oktober, aanvang 10.00 uur

Om dit prachtige stuk Brabant te behouden roept Milieudefensie zoveel mogelijk mensen op om haar campagne te steunen, door symbolisch mede-eigenaar te worden van het Brabants Broek. Vandaag zal Johan Verschuren (weerman Omroep Brabant) als eerste mede-eigenaar worden door een grondcertificaat te kopen. Mensen die de actie willen steunen, kunnen ook zogenaamde 'picknickcertificaten' kopen, wat hen het recht geeft om te picknicken op het Brabants Broek.

Het verzet tegen de aanleg van nieuwe wegen in het groene middengebied van Eindhoven-Helmond is groot. Provinciale natuur- en milieuorganisaties (zoals de Brabantse Milieufederatie, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) zijn tegen, evenals lokale bewonersorganisaties zoals Actiecomité Landelijk Laarbeek.

Op dit moment circuleren verschillende plannen voor de aanleg van nieuwe autowegen in de regio Eindhoven-Helmond. Een belangrijke variant is een weg tussen de A58 (Eindhoven-Noord) en N279 (Helmond-Noord) zuidelijk langs het Wilhelminakanaal. De grond van Milieudefensie ligt op het tracé van deze variant. Een andere variant is een weg vanaf de A58 die bij Gerwen naar het zuiden afbuigt om bij Geldrop aan te takken op de A67. Medio volgend jaar neemt het bestuur van de regio Eindhoven-Helmond een definitief besluit.