Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Kamer steunt Integrale Waterwet

14 oktober 2004

De Tweede Kamer onderkent de noodzaak om een aantal complexe wetten op het terrein van water te integreren, procedures te vereenvoudigen en de regelzucht en bureaucratie te verminderen. Zij steunt daarom de toekomstige Integrale Waterwet van verantwoordelijk staatssecretaris Schultz van V&W, zo bleek afgelopen dinsdag tijdens een algemeen overleg. Op het pleidooi van PvdA en VVD om vooral de burger centraal te stellen, reageerde de staatssecretaris dat de toekomstige Integrale Waterwet er juist ook op is gericht om procedures en planfiguren te vereenvoudigen zodat gemeenten, waterschappen en provincies hun taken beter kunnen uitvoeren.

Stedelijk grondwater
Als voorbeeld noemde de Kamer de problematiek van stedelijk grondwater. Die moet goed worden aangepakt via de Integrale Waterwet, zodat burgers weten waar zij terecht kunnen in geval van schade. Schultz onderkent dit en vindt dat gemeenten en waterschappen primair verantwoordelijk zijn voor het stedelijk grondwater. Echter, voor de provincies ziet zij een duidelijk toezichtsrol weggelegd. Niet alleen in relatie tot de waterschappen (zoals nu al het geval is) maar ook in relatie tot gemeenten. Op verzoek van de Kamer gaat Schultz samen met onder meer IPO, Unie van Waterschappen en de VNG bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een noodfonds voor schade van wateroverlast voor burgers en welke praktische oplossingen er zijn voor de problematiek van stedelijk grondwater.

Ruimtelijke ontwikkeling
De Kamer vindt verder dat het ruimtelijke ontwikkelingsaspect en een meer integrale benadering van water in de voorstellen ontbreken. Schultz moet een duidelijke relatie maken met de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening en met milieu- en leefomgevingsaspecten. Bovendien is een verdere integratieslag nodig, zo oordeelt de Kamer. De VVD-bewindsvrouwe zei te hebben gekozen voor een praktische variant om de vaart in het proces te houden, maar dat deze vervolgens wordt verbreed en uitgebouwd. Bij de nadere uitwerking van de voorstellen zal zij de link met ruimtelijke ontwikkeling duidelijk aangeven.

bron: IPO-nieuws