Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Brabant op bres voor biodiversiteit

8 november 2004

De provincie Noord-Brabant schaart zich als eerste in Europa achter dedoelstelling van 'Countdown 2010'. Dit maakte CvdK Hanja Maij-Weggen op 8november bekend tijdens de EU-top over 25 jaar Vogelrichtlijn in Bergen opZoom. Het Europese initiatief vraagt aandacht en steun voor activiteiten dieopvolging geven aan de Europese beloftes om de teruggang van debiodiversiteit in 2010 tot stilstand te brengen. Brabant identificeert zichmet Countdown 2010 omdat de campagne grote overeenkomsten laat zien met demanier waarop de provincie de biodiversiteit wil beschermen.

Biodiversiteit
De Europese leiders hebben in Göteborg in 2001 erkend dat de biodiversiteitvan vitaal belang is voor bescherming en ontwikkeling van natuur. Er is toende afspraak gemaakt dat in 2010 de teruggang van de biodiversiteit totstilstand moet zijn gebracht. Tijdens de 'stakeholdersconferentie' afgelopenvoorjaar in het Ierse Malahide hebben de Europese leiders hieraan eenconcreet vervolg gegeven door de Countdown 2010 doelstelling uit tevaardigen. De Europese campagne vraagt aandacht en steun van alle lidstatenom te helpen de teruggang in biodiversiteit tot stilstand te brengen.Stappen zijn onder andere het actief betrekken van de private sector,biodiversiteit laten meewegen in alle Europese beleidszaken, méér investerenin onderzoek naar biodiversiteit en het mobiliseren van voldoendemaatschappelijke interesse om de doelstelling in 2010 te halen.

Grote overeenkomsten
Zoals aangegeven laat de Europese campagne grote overeenkomsten laat zienmet de manier waarop de provincie de biodiversiteit wil beschermen.Voorbeelden zijn de pro-actieve samenwerking van overheid, bedrijfsleven,landbouw en NGO's en de Brabantse integrale benadering van natuur, cultuur,milieu, flora, fauna, bodem en water. In de beleidsnota Natuur- enLandschapsoffensief Brabant (beleidsnota natuur en landschap inNoord-Brabant 2002-2012) wordt ook uitgegaan van een gedeeldeverantwoordelijkheid van overheid en de private sector. Het streeft naarsamenwerking tussen provincie, gemeente, waterschap, bedrijfsleven en deagrarische sector. Brabant heeft daarvoor een drietal perspectievenvastgesteld met bijbehorende beleidsprogramma's; Grootse Natuur, LandelijkeNatuur en Groen in de stedelijke regio's.