Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Meer provinciaal toezicht en handhaving in het 'buitengebied' Fryslân

29 oktober 2004

De provincie Fryslân gaat het toezicht op naleving van de zogeheten 'groene wetten' in Fryslân intensiveren. Er komt meer controle op het naleven van de voorwaarden die gelden bij het kappen van bomen en elzensingels en op de vergunningen voor bijvoorbeeld wildafschot. Ook komt er meer toezicht in natuurgebieden in Fryslân.

Door decentralisatie is een aantal taken op het gebied van handhaving in het buitengebied van de rijksoverheid overgedragen op de provincies. Voor het toezicht in het kader van de Natuurbeschermingswet, de Boswet en de Flora- en Faunawet is een provinciale opsporingsambtenaar beschikbaar. De komende tijd start de provincie een voorlichtingstraject richting gemeenten en andere betrokken organisaties over de Boswet en de provinciale verordening op het gebied van bos en boscompensatie. Doel is duidelijk te maken welke activiteiten wel en niet moeten worden gemeld bij het ministerie van LNV of de provincie. Zo hoeft het periodiek afzetten van elzensingels niet te worden gemeld.

Meldingen in het kader van de Boswet kunnen worden gemeld bij het agentschap LASER van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tel. 0800 - 2233322.