Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Economische waarde van natuur in kaart gebracht

8 december 2004- 'Natuur heeft een prijs, en wat mij betreft een hoge. Dit rapport is een belangrijk, nieuw instrument voor waardetoekenning aan de natuur. We kunnen het goed gebruiken voor discussies in de Ministerraad.' Dat zei minister Veerman van Landbouw, Natuur enVoedselkwaliteit vandaag bij de overhandiging van het rapport 'Waardering van natuur, water en bodem in maatschappelijke kosten-batenanalyses'. Het rapport beschrijft hoe op een wetenschappelijk gefundeerde manier de waarde van natuur in geld kan wordenuitgedrukt.

Het rapport werd in opdracht van Veerman vervaardigd door bureau Witteveen & Bos.De inhoud ervan is van belang bij onder andere beslissingen over grote infrastructurele projecten. Het is de bedoeling dat deze 'maatschappelijkekosten-batenanalyse natuur, water en bodem' onderdeel gaat uitmaken van een nieuwe versie van de zogenoemde OEI-leidraad(leidraad voor het opstellen van een kosten-batenanalyse voor infrastructurele projecten). Het uitvoeren van een kosten-batenanalyse volgens deze leidraad is verplicht bij projecten van nationaal belang. In de huidige versie van de OEI-leidraadontbreekt nog de mogelijkheid om effecten op natuur en milieu kwantitatief mee te nemen.

Veerman ontving het rapport uit handen van prof.dr. H. Verbruggenvan de VU,een van de auteurs.
Het rapport Waardering van natuur, water en bodem in maatschappelijke kosten-batenanalysesisbeschikbaar op de internetsite van LNV.