Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Franjestaarten in Oisterwijkse Bossen en Vennen

23 december 2004

De vleermuiswerkgroep Noord-Brabant heeft in mei 2004 in natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen met behulp van video-opnamen een boomkolonie van de franjestaart gevonden. Er zijn twaalf jonge franjestaarten geteld. Niet eerder is in Noord-Brabant een kolonie van deze vleermuissoort gevonden. De werkgroep brengt het nieuws pas nu naar buiten, om verstoring te voorkomen.

Lichte toename winter
De boomkolonie werd gevonden in een dunne, uitgescheurde zomereik. In juli 2004 werd in een dunne beuk in hetzelfde gebied een franjestaart gevonden. Al jaren vindt de vleermuiswerkgroep de franjestaart in kleine aantallen in enkele winterverblijven in Noord-Brabant. Uit tellingen blijkt dat de franjestaart in de winter weer langzaam in aantal toeneemt. In de zomer daarentegen is de franjestaart een zeldzame verschijning. De waarnemingen zijn van belang, omdat meer informatie over de franjestaart in de zomer nodig is om deze soort beter te kunnen beschermen. Omdat de geluiden op een gewone batdetector erg veel kunnen lijken op de geluiden van sommige andere vleermuissoorten, zijn er maar weinig betrouwbare waarnemingen van de franjestaart in Nederland bekend.

Meer vleermuissoorten
Tijdens hetzelfde onderzoek werden in het gebied kolonies en verblijfplaatsen gevonden van gewone dwergvleermuis, rosse vleermuis, watervleermuis en bruine grootoorvleermuis. De bevindingen van de werkgroep zijn gedaan in het kader van het Programma Beheer.

Beschermingsplan
De provincie Noord-Brabant stelt in de komende jaren een beschermingsplan op voor deze Rode Lijst-soort en andere vleermuissoorten. Zij gaan de huidige versnipperde regelgeving vervangen door een samenhangend pakket van maatregelen en subsidies: het zogeheten Programma Beheer dat in grote mate door vrijwilligers van diverse natuurwerkgroepen wordt uitgevoerd. Met het Programma Beheer worden ook de mogelijkheden om subsidies aan te vragen, uitgebreid. Het bundelt de twee belangrijkste subsidies voor natuur: de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN) en de Subsidieregeling Natuurbeheer (SN).

Franjestaart
Kijk voor meer informatie over de fransjestaart op vleermuis.net