Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Natuurbeheer voor reptielen en amfibieën

november 2004

De reptielen en amfibieën vertonen een voortdurende achteruitgang in Nederland. Bij deze achteruitgang speelt het verlies van leefgebied een belangrijke rol, maar er is meer aan de hand. Blijkbaar zijn de maatregelen die in het veld worden genomen niet voldoende effectief voor de duurzame instandhouding van reptielen en amfibieën.

artikel410

Alterraonderzoeker Ton Stumpel onderzocht in het kader van zijn promotieonderzoek het gangbare natuurbeheer in Nederland en geeft aan wat in de praktijk nodig is om het leefgebied van de herpetofauna te verbeteren. Soms betekent het dat er een drastische wijziging in het beheer nodig is, zoals op de heide, waar door begrazing schade kan worden aangericht aan de habitat van reptielen. In zijn proefschrift worden op grond van bestaande kennis over de ecologie van deze beschermde dieren en eigen ervaringen met het natuurbeheer, praktische richtlijnen gegeven om in het veld de meest geschikte maatregelen uit te voeren. De aanbevelingen, die in belangrijke mate over de structuur van de vegetatie gaan, moeten leiden tot het verbeteren van de situatie van de herpetofauna in Nederland.

Zijn proefschrift is uitgebracht als Alterra Scientific Contribution 13, dat per email gratis is aan te vragen bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie kunt u verkrijgen bij:
Ton Stumpel
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0317 47 87 63