Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Maatschappij Weldadigheid goed bosbeheerder

9 december 2004

Gedeputeerde Ali Edelenbosch (PvdA) heeft in Frederiksoord aan de Maatschappij van Weldadigheid het eerste zogeheten FSC-groepscertificaat in Drenthe uitgereikt. De stichting wordt hiermee erkend als een verantwoord en duurzaam bosbeheerder, die zich houdt aan een aantal ecologische, economische en sociale criteria. Een internationale raad die toeziet op verantwoord bosbeheer, de Forest Stewardship Council (FSC), heeft het certificaat in het leven geroepen en inmiddels verkopen alle grote doe-het-zelf markten in Nederland hout met dit waarborg.

De Unie van Bosgroepen biedt haar leden de mogelijkheid mee te doen aan de FSC-groepscertificering. De Bosgroep Noord-Oost Nederland heeft die kans aangegrepen en is samen met de provincie een project begonnen, dat twintig boseigenaren de gelegenheid geeft hun bos van dit internationale kwaliteitswaarborg te voorzien. Daarbij wordt 70 procent van de instapkosten vergoed. Die bestaan voor een groot deel uit het opstellen van een goed beheersplan. De totale projectkosten bedragen 147.000 euro, waarvan de provincie ongeveer 103.000 euro voor haar rekening neemt. De Maatschappij van Weldadigheid is de eerste bosbeheerder die de FSC-groepscertificering krijgt uitgereikt, maar als het project slaagt, heeft volgend jaar een groot deel van het Drentse bosbezit de FSC-kwaliteitsgarantie.

De Maatschappij van Weldadigheid bezit bossen in Fredriksoord en Vledder / Doldersum. Voor een goede ontwikkeling van de bossen is het nodig dat die van tijd tot tijd worden uitgedund. Hierdoor neemt de kwaliteit van het bos toe en door de variatie worden bomen eerder dik. Hout, afkomstig van de boskap, wordt verkocht en de opbrengst daarvan is nodig om de kosten van het bosbeheer te kunnen betalen. Uitgangspunt daarbij is de instandhouding van bossen en hun levensgemeenschappen.