Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Foerageergebied voor overwinterende ganzen in Drenthe vastgesteld

21 december 2004

Rond het Leekstermeer in Drenthe komt een gebied van 625 hectare in aanmerking als foerageergebied voor overwinterende ganzen (kolgans en grauwe gans) en smienten. Het ontwerp gebiedsplan, dat hierin voorziet en waarmee gedeputeerde staten van Drenthe hebben ingestemd, vloeit voort uit rijksbeleid. Definitieve vaststelling van de begrenzing vindt plaats na een wettelijke inspraakprocedure en in nauw overleg met een groot aantal belanghebbenden, zoals landbouworganisaties, grondeigenaren, Staatsbosbeheer, natuurorganisaties, het waterschap en de jagersvereniging.

In het landelijk Beleidskader Faunabeheer is in totaal 80.000 hectare aangewezen als foerageergebied voor overwinterende ganzen en smienten. Binnen deze gebieden kunnen de vogels ongestoord foerageren. Per provincie is een quotum vastgesteld. Voor Drenthe is dat 625 hectare. Het voorgestelde gebied is vrijwel uitsluitend grasland en sluit aan op een gebied ten noorden van het Leekstermeer, dat de provincie Groningen voorstelt als zoekgebied voor overwinterende ganzen. Groningen moet een opvanggebied van ruim 5000 hectare realiseren.

Voor agrariërs, die binnen het begrensde gebied vallen, wordt collectief een vergoeding geregeld voor een periode van zes jaar. De rietgans, die in Drenthe het meest voorkomt, speelt geen rol bij de begrenzing van de nieuwe foerageergebieden. Voor deze soort blijft de huidige werkwijze van schadevergoeding via het Faunafonds van kracht. Hetzelfde is het geval voor boeren, die niet mee willen doen aan de collectieve regeling, die op vrijwillige basis is.