Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Samenwerking ruimte-voor-ruimte gaat door

10 december 2004

De Provincie Noord-Brabant heeft met drie marktpartijen een overeenkomst op hoofdlijnen getekend om de samenwerking in 'ruimte-voor-ruimte' een vervolg te geven. In een eerder stadium heeft de Provincie zich garant gesteld voor een bedrag van maximaal 155 miljoen euro voor de uitbetaling van sloopvergoedingen voor intensieve veehouderijbedrijven die hun activiteiten beëindigen. Met de uitgifte van bouwkavels kunnen de vergoedingen voor de sloop van stallen worden terugverdiend. Die aanpak blijkt succesvol. De overeenkomst met de marktpartijen gaat er vanuit dat via de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte-voor-ruimte (ORR) een bedrag van maximaal 110 miljoen euro wordt terugverdiend. Daarnaast zijn in de overeenkomst afspraken gemaakt om financiën beschikbaar te kunnen stellen voor de zogenoemde 'verbrede aanpak ruimte-voor-ruimte'. Daarmee kunnen de vergoedingen voor de sloop van andere, ongewenste, bebouwing in het buitengebied en de sanering van glastuinbouwbedrijven tot een bedrag van maximaal 60 miljoen euro worden gefinancierd.

Beëindiging
In de eerste fase van de Regeling beëindiging veehouderijtakken (RBV) is bij de beëindiging van de intensieve veehouderij al meer 920.000 vierkante meter stal gesloopt. De sloopvergoedingen die hiervoor zijn uitbetaald, kunnen worden terugverdiend door voor elke 1.000 vierkante meter gesloopte stal één woningbouwkavel te ontwikkelen. Om deze sloopvergoedingen terug te verdienen, moeten dus in totaal meer dan 920 kavels worden ontwikkeld. De ORR heeft op dit moment bijna 700 bouwkavels in ontwikkeling, waarvan 255 ook verkocht zijn in 22 gemeenten. Naar verwachting zullen binnen nu en een jaar op deze bouwkavels ook de woningen zijn gebouwd. Het gaat meestal om grotere huizen op ruimte percelen van 1.000 of meer vierkante meter.

Tweede fase In de tweede fase van de RBV, waarop de nu gesloten overeenkomst betrekking heeft, is voor totaal 1.100.000 vierkante meter staloppervlakte een sloopvergoeding aangevraagd. Op dit moment is hiervan ook al 780.000 vierkante meter gesloopt en vergoed. Om dit terug te verdienen gaat de ontwikkelingsmaatschappij 780 extra kavels ontwikkelen. Indien alle aangevraagde sloopvergoedingen ook worden uitbetaald kan dit inhouden dat maximaal 1.100 kavels moeten worden ontwikkeld om de sloop van stallen te kunnen financieren. Nadat de financiering van de uitbetaalde sloopvergoedingen in de RBV is terugverdiend, gaat de ontwikkelingsmaatschappij (ORR) nog maximaal 600 extra kavels ontwikkelen om de financiering van de verbrede aanpak van ruimte voor ruimte, waaronder de sanering van de glastuinbouw, mogelijk te maken.

Vervolg
Omdat dit nog wel enkele jaren kan gaan duren gaat de Provincie na of het mogelijk is, vooruitlopend op het moment dat deze maximaal 600 kavels worden ontwikkeld, al gelden voor de verbrede aanpak beschikbaar kunnen worden gesteld. Met de sloop van overbodige bebouwing in het buitengebied en de sanering van de glastuinbouw zou dan op korte termijn kunnen worden begonnen. De Provincie neemt hierover begin 2005 een besluit.