Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


EU kan Kyoto-doelen halen door aankoop emissierechten elders

21 december 2004In tegenstelling tot een jaar geleden lijkt de Europese Unie van voor de uitbreiding (EU-15) het Kyoto-doel in 2010 wel te gaan halen vanwege twee belangrijke wijzigingen. In de eerste plaats wordt een lagere uitstoot van broeikasgassen door de EU-15 verwacht doordat er extra maatregelen ingevoerd gaan worden. In de tweede plaats wordt verwacht dat meer landen concrete stappen gaan nemen om emissierechten van buiten de EU aan te kopen. Dit blijkt uit een rapportage van het Europese Milieuagentschap, gecoördineerd door het Milieu- en Natuurplanbureau van het RIVM.
 
Nu het Kyotoprotocol op 16 februari 2005 in werking treedt, moet de EU-15 de uitstoot van broeikasgassen in 2010 met 8% terugdringen ten opzichte van 1990. Afgelopen week is op de klimaatconferentie in Buenos Aires afgesproken dat in 2005 verder gesproken wordt over concrete doelen voor na 2012. Tot en met 2002 het laatste jaar waarover gegevens beschikbaar zijn is de uitstoot met 2,9% gedaald ten opzichte van 1990. Die daling vond plaats in de meeste sectoren, waaronder de energie- en afvalsector, de industrie en de landbouw. Echter, de uitstoot van de transportsector is toegenomen met 22% ten opzichte van 1990. De verwachting is dat de uitstoot in de transportsector verder zal toenemen.

Van sommige van de EU-15 landen, zoals Spanje en Portugal, wordt verwacht dat ze hun individuele doelstellingen niet halen. Terwijl andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden, zelfs minder broeikasgassen gaan uitstoten dan afgesproken in het protocol. Of de EU-15 als geheel de doelstelling zal halen is ook afhankelijk van het al of niet meerekenen van deze extra vermindering van uitstoot.

Het EU-15 doel is niet van toepassing op de tien nieuwe lidstaten die in mei 2004 zijn toegetreden tot de Europese Unie. Onder het Kyotoprotocol hebben de meeste van deze landen een eigen reductiedoel van 8% (Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië) of 6% (Hongarije en Polen) ten opzichte van 1990. Cyprus en Malta doen niet mee aan het Kyotoprotocol. Ondanks dat in de meeste nieuwe lidstaten de uitstoot van broeikasgassen toeneemt tussen nu en 2010, verwachten zij (behalve Slovenië) hun Kyoto-doelen in 2010 te halen of door vastgestelde binnenlandse maatregelen zelfs minder uit te stoten dan afgesproken in het protocol.
 
De Nederlandse situatie
Ook Nederland haalt waarschijnlijk het eigen Kyoto-doel. Voorwaarde is dat de maatregelen die het kabinet heeft gepland ook worden uitgevoerd. Die maatregelen zijn de aankoop van emissierechten buiten de EU-15 en de voorgenomen vermindering van uitstoot van het broeikasgas lachgas (N2O) bij de chemische industrie. Over twee maanden brengt het Milieu- en Natuurplanbureau samen met ECN een nieuwe raming uit van de uitstoot van broeikasgas in 2010 en de haalbaarheid van het Nederlandse Kyoto-doel. Deze nieuwe vooruitblik is nodig vanwege wijzigingen in het beleid, de liberalisering van de energiemarkten en het beschikbaar komen van een nieuwe prognose van de Nederlandse economie.

naar rappport Europees Milieu Agentschap