Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Project stimulering particulier natuurbeheer van start

21 januari 2005

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft desamenwerkende partijen Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL),Federatie Particulier Grondbezit (FPG), Alterra, IPC Groene Ruimte enPeterink & Partners opdracht gegeven voor de uitvoering van hetcommunicatieproject 'Stimulering deelnamebereidheid particulier natuurbeheerin de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)'.

Het communicatieproject moet een extra impuls geven aan het particuliernatuurbeheer in de Ecologische Hoofdstructuur. Particulier natuurbeheerheeft als gevolg van overheidsbeleid een grotere rol toebedacht gekregen inhet realiseren van de EHS. De Subsidieregeling Natuurbeheer is eenbelangrijk instrument voor de bevordering van het particulier natuurbeheerin de EHS. De regeling subsidieert de omzetting van gronden met dehoofdfunctie landbouw in gronden met de hoofdfunctie natuur.

Strategie
Het communicatieproject beoogt veranderingen in houding en gedrag tenaanzien van particulier natuurbeheer te realiseren. De communicatiestrategieis erop gericht contacten tot stand te brengen tussen de groep mensen dieervaring hebben met particulier natuurbeheer en degenen die daarvoorbelangstelling hebben. Bij agrariërs, landgoedeigenaren en andere(potentiële) particuliere grondbezitters moet dat uiteindelijk leiden totmeer initiatieven om tot particulier natuurbeheer te komen. Bij gemeentes,provincies, waterschappen en onderwijsinstellingen moet dat leiden totactief informeren en meedenken over procedures en oplossingen voorknelpunten. In de eerste fase van het project wordt onder meer informatievan ervaringsdeskundigen verzameld en worden potentiële kandidaten voorparticulier natuurbeheer in kaart gebracht.