Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Beverburcht ontdekt bij Gorinchem

24 februari 2005

In een natuurgebied van Staatsbosbeheer in de buurt van Gorinchem is een bewoonde beverburcht ontdekt. De bevers zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Biesbosch. De ontdekking van de burcht bevestigt het succes van de herintroductie van de bever in Nederland. In 1988 zijn in de Biesbosch de eerste veertig bevers uitgezet die zich nu langzaam over het rivierengebied verspreiden.

Het was niet toevallig dat juist boswachter Dirk Feij van de Biesbosch de burcht ontdekte. Feij stond aan de wieg van de herintroductie van de bevers in 'zijn' Biesbosch. Via zijn netwerk ontving hij regelmatig signalen over waarnemingen van bevers bij Gorinchem. Feij is op basis van die signalen op zoek gegaan naar de bevers en vond de burcht. Hij is er van overtuigd dat het gaat om bevers die vanuit de Biesbosch zijn uitgezwermd.

Meldingen van bevers die zijn gezien komen steeds vaker voor. Met name de natuurontwikkeling in de rivieruiterwaarden hebben er voor gezorgd dat er steeds meer geschikte leefgebieden zijn voor de bever. Een burcht is echter nog niet vaak gevonden en duidt erop dat de bever ook echt van plan is om zich te vestigen buiten de gebieden waar hij is uitgezet. Uiteindelijk moeten de populaties uit de Biesbosch zich gaan mengen met andere populaties die door herintroductie zijn ontstaan. In de Millingerwaard bij Nijmegen en de Oostvaardersplassen in Flevoland zijn bevers uitgezet en populaties ontstaan. En in de buurt van Roermond zijn enkele bevers uitgezet bij een beverpaartje dat daar via België was gekomen. Inmiddels zwemmen er zo'n tweehonderd bevers in de Nederlandse wateren.

Bevers zien
De kans dat bezoekers spontaan bevers zullen zien is niet groot. Bevers zijn actief in de schemering en de burchten liggen meestal verscholen in ruige, ontoegankelijke gebieden. Bij het Biesboschcentrum in Dordrecht ligt een afgeschermde bewoonde burcht waar bezoekers via een raam naar binnen kunnen kijken en vanaf het Biesbosch Bezoekerscentrum in Drimmelen vertrekken in het voorjaar speciale beverexcursies. Bij die excursie is de kans wél groot dat bevers worden gezien.