Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Minister Veerman financiert onderzoek kastanjeziekte

4 april 2005

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt 275 duizend euro beschikbaar voor onderzoek naar de oorzaak van de bloedingsziekte onder de paardekastanjebomen. Dit heeft minister Veerman vandaag laten weten aan de Tweede Kamer.

Veerman heeft eind januari dit jaar de Tweede Kamer laten weten bezorgd te zijn en zich mede verantwoordelijk te voelen voor het opsporen van de oorzaak van de bloedingsziekte, ondanks het ontbreken van wettelijke verplichtingen. De minister acht het van belang dat op zo'n kort mogelijke termijn de oorzaken van deze ziekte worden opgespoord. Als de oorzaak niet gevonden wordt, is de enige bestrijdingsmethode de vernietiging van een groot deel van de kastanjebomen.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit & Researchcentrum hebben een onderzoeksvoorstel opgesteld samen met de Plantenziektenkundige Dienst, het Plantaardig Praktijk Onderzoek (PPO) het onderzoeksinstituut Alterra, het Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA), het Centraal Bureau voor Schimmelcultuur (CBS) en betrokken gemeenten. Deze instellingen hebben hun krachten gebundeld in de werkgroep Aesculaap.

De bloedingsziekte heeft als symptomen dat er donkere vochtige plekken ontstaan op de stam, die steeds groter worden. Daarna scheurt de bast. Sommige bomen gaan binnen 2 à 3 maanden dood.