Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Walvisbegrafenis op strand Scheveningen

19 mei 2005

Op zondag 22 mei vindt op het strand van Scheveningen een walvisbegrafenis plaats. Het evenement wordt georganiseerd door Whalewatch, een internationale coalitie van ruim 140 dierenbeschermingsorganisaties, in samenwerking met de Socialistische Partij. Zij protesteren hiermee tegen het standpunt van de Nederlandse regering, die onder leiding van minister Veerman aankoerst op hervatting van de commerciële walvisjacht.

In juni komt de Internationale Walvisvaart Commissie in Korea bijeen voor haar jaarlijkse vergadering. Voor het eerst sinds het verbod op commerciële walvisjacht in 1986 van kracht werd, dreigen landen die voor walvisjacht zijn daar de meerderheid te vormen. Nederland is één van de grootste pleitbezorgers voor hervatting van de walvisjacht. Whalewatch wil voorkomen dat tijdens de vergadering een compromis wordt gesloten dat daadwerkelijk kan leiden tot de hervatting van de jacht. De dierenbeschermers zijn voor behoud van het huidige vangstverbod en zij roepen op een einde te maken aan alle vormen van commerciële en wetenschappelijke walvisjacht. Whalewatch is tegen de walvisjacht, omdat er geen diervriendelijke manier is om midden op zee een walvis te doden.

Op zondagmiddag 22 mei begraaft Whalewatch in samenwerking met de Socialistische Partij een walvis op het strand in Scheveningen. Een walvisstaart van 4,5 meter steekt uit het graf. Op het graf wordt een kruis geplaatst van 2,5 meter hoog. Om 13.30 u verzamelt de rouwstoet zich ter hoogte van de Pier. Grafredes zullen worden uitgesproken door: Krista van Velzen (Tweede Kamerlid SP), Annemarie Postma (schrijfster, voormalig model) en Manja Remmerswaal (WSPA, namens Whalewatch). Ten slotte bewijst de rouwstoet de walvis de laatste eer door het leggen van een krans.