Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Nieuwe cultuurhistorische waardenkaart Brabant

18 april 2005

Altijd al willen weten hoe oud de molen in de buurt is? Of willen weten waar nu de langgevelboerderijen te vinden zijn?

De Cultuurhistorische Waardenkaart biedt iedere Brabander die iets wil weten over de cultuurhistorie van de eigen omgeving informatie. De kaart is nu vernieuwd en uitgebreid. U kunt hem op deze site raadplegen: op de homepage rechts onder de button cultuurhistorie. De Cultuurhistorische Waardenkaart is er ook voor plannenmakers bij gemeenten een hulpmiddel bij het maken van bouwplannen. Zo kunnen bijvoorbeeld archeologische vindplaatsen ontzien worden.

Noord-Brabant heeft een rijke geschiedenis. Overal zijn de sporen van het verleden, van grafheuvels, historische akkers, boerderijen, fabrieken tot kastelen te zien. Wie er oog voor heeft, kan het verhaal van de geschiedenis van Brabant "lezen" in de dagelijkse leefomgeving. De provincie vindt het behoud van het verleden belangrijk. Gedeputeerde Wim Luijendijk (Cultuur): "Het gaat er om dat je nadenkt over de wijze waarop je omgaat met de erfenissen van het verleden. Het verhaal moet leesbaar blijven, ook als er huizen gebouwd worden, bedrijventerreinen of wegen aangelegd worden. Het verleden mag daarbij geen belemmering zijn, maar juist een waardevolle inspiratiebron worden.

Bij het verschijnen van de nieuwe Cultuurhistorische Waardenkaart is het kwartetspel 'Ontdek de schatten van Brabant' verschenen. Van de Venus van Mierlo, het Zwaard van Oss, de Heilige Eik van Den Hout tot de bunkers bij Halsteren, het zijn voorbeelden uit het kwartetspel én de Cultuurhistorische Waardenkaart. Zij vormen slechts een kleine greep uit de tienduizenden historische voorwerpen, monumenten en landschapselementen die Brabant rijk is.