Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


EU: Groen licht voor Nederlands mestbeleid

27 juni 2005

Nederland mag een ruimere mestnorm hanteren dan die van de Europese Nitraatrichtlijn. Dat is de uitkomst van een stemming vandaag in het EU-Nitraatcomité,waarin alle lidstaten zijn vertegenwoordigd. Het comité bleek er van overtuigd dat de specifieke omstandigheden in Nederland een afwijkende norm (de zogeheten derogatie) rechtvaardigen, omdat daarmee toch de milieudoelstellingen van deNitraatrichtlijn kunnen worden gehaald. In de praktijk betekent dit dat bedrijven met minimaal 70% graslanddaar per hectarejaarlijks 250 kilo stikstofuit dierlijke mest op mogen brengen in plaats van de 170kilodie de Nitraatrichtlijn voorschrijft.
 
Minister Veerman van LNV en staatssecretaris Van Geelvan VROM toonden zich opgelucht door de uitkomst van de stemming. 'We hebben heel hard moeten werken om de lidstaten ervante overtuigen dat ons mestbeleid niet alleen goed is voor de agrarische ondernemers, maar ook voor water en bodem. Voor sommige boeren zijn de gevolgen nog steeds groot, maar ze kunnen blijven boeren', aldus Veerman. Staatssecretaris VanGeelvan Milieu vindt dat de positieve uitspraak laat zien dat als je goede argumenten hebt, je in Europa veel kunt bereiken. 'De agrarische sector komt van ver en kan hiermee een grote stap in de richting van duurzame landbouw zetten.'

De nieuwe mestwetgeving, gebaseerd op de Nitraatrichtlijn, is inmiddels de Tweede Kamergepasseerd. De behandeling in de Eerste Kameris gepland in september. Als ook de Senaat ermee instemt zal de EuropeseCommissiede definitieve derogatiebeschikking afgeven. De nieuwe normen worden dan per 1 januari 2006van kracht.
Nederland baseerde zijn derogatieverzoek op wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat gras onder de Nederlandseomstandigheden zoveel stikstof opneemt dat de norm van 170 kilo stikstofper hectareper jaaronnodig krap zou zijn. Ook bij een gift van 250 kilokan de doelstelling van de nitraatrichtlijn wordengehaald. Doel van de richtlijn is vervuiling van grond- en oppervlaktewater met nitraat te voorkomen.

Zie ook de brief aan de kamer: 'Positief advies Nitraatcomité / Uitvoeringsregeling Meststoffenwet'