Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Europees netwerk natuurgebieden - Nederland ligt op schema

8 juli 2005- Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag de Natura 2000Contourennotitie aangeboden aan de Tweede Kamer.Deze notitie beschrijft de voortgang van de uitvoering van het Europese netwerk inNederland. Nederland heeft zich op basis van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn verplicht om de biologische diversiteit te waarborgen door het instandhouden van soorten en habitattypen. Nederland draagt met 161 gebiedenbij aanhet Europese netwerk van beschermde gebieden, Natura 2000.De Nederlandse Natura 2000 gebiedenliggen nagenoeg geheel binnen de Ecologische hoofdstructuur. Met deze bijdrage voldoet Nederland vrijwel geheel aan zijn Europeseverplichtingen.

In het najaar wordt overleg gevoerd over de uitvoering van Natura 2000in Nederland met de provincies, andere overheden en overige betrokkenen partijen. De vraag om duidelijkheid over de consequenties van Natura 2000 gebiedenis groot. Het ministerie van LNVvoert in het najaar van 2005gesprekken met provincies, andere overheden en overige betrokken over de Natura 2000 doelen,de inhoudelijke inzet voor de aanwijzingsbesluiten en dekaders voor en organisatie van de beheersplannen. Na dit overleg stelt het rijk ontwerp-aanwijzingsbesluitenop en start in 2006het formele traject van de aanwijzing van de Natura 2000 gebieden.

De Europese Unie heeft zich tot doel gesteld in 2010de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen. Een belangrijk instrument hiervoor is het realiseren van een netwerk van natuurgebieden van Europees belang. Dit netwerk heeft alsdoelstelling het waarborgen van de biodiversiteit in Europa. Afgesproken is dat lidstaten alle maatregelen nemen die nodig zijn om een gunstige staat van instandhouding van soorten en habitattypen in Europees belang te realiseren. Hierbij wordt rekeninggehouden met de vereisten op economisch, sociaal en cultureel gebied, alsmede met de regionale en lokale bijzonderheden.

Zie ook de kamerbrief: Contouren uitvoering Natura 2000