Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Meer moeras voor vogel en mens

23 augustus 2005

Vandaag presenteert Vogelbescherming Nederland de Moerasnatuurkaart. Het plan toont een driehoek van moerasgebieden over ons land, waarbij bestaande en nieuwe moerassen aan elkaar gekoppeld worden. Grote aaneengesloten natte gebieden, waarbij dynamiek het sleutelwoord is, moeten toekomst bieden aan tal van moerasvogelsoorten. Niet minder dan zestien daarvan staan op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. De Moerasnatuurkaart is in samenwerking met Staatsbosbeheer en SOVON Vogelonderzoek Nederland ontwikkeld.

Moerasvogels hebben meer ruimte nodig. Oude, verboste moerassen moeten worden hersteld, nieuwe geschapen. Geen geïsoleerde gebiedjes, maar een samenhangend netwerk van wetlands. Belangrijk is dat gebieden op elkaar aansluiten en dat de kwaliteit van bestaande moerassen verbetert. Er moet meer dynamiek komen, met wisselende waterstanden, kans voor overstromingen en een natuurlijk peilbeheer. Dit komt niet alleen kwetsbare moerasvogelsoorten, als kwak, woudaap en grote karekiet, ten goede; maar vergroot ook de veiligheid bij overstromingen en de mogelijkheden voor recreatie.Grootschalig moeras, veen en riviergebieden bieden onverwachte kansen voor de natuur. De terugkeer van de kraanvogel als broedvogel en het succes van de grote zilverreiger spreken boekdelen. Door dit plan laat de komst van zwarte ooievaar en zeearend als broedvogels in Nederland, niet lang meer op zich wachten.

Moerasdriehoek
Op de Moerasnatuurkaart zijn twee waterassen ingetekend, die samen nagenoeg een gesloten driehoek vormen over het land. Het moeraslint loopt grofweg van Friesland naar Holland: via Noordwest-Overijssel - Randmeren - Horsterwold - Zuid-Flevoland - Utrechtse Plassengebied. De tweede moerasas volgt: de IJsseldelta - Gelderse Poort - Betuwse komgebieden - de Biesbosch - Haringvliet.De Moerasnatuurkaart is een oproep aan overheid, terreinbeheerders en waterschappen om de voorstellen mee in praktijk te brengen.

Oostvaardersplassen
De Moerasnatuurkaart wordt aan het publiek gepresenteerd tijdens het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen. Dit grote moerasgebied is een belangrijk nationaal bolwerk van vele moerasvogels. De afgelopen jaren hebben bijzondere moerasvogelsoorten, zoals bruine kiekendief, baardmannetje en lepelaar zich over grote delen van ons land kunnen verspreiden. Momenteel herbergt de Oostvaardersplassen de grootste kolonie grote zilverreigers (97 broedparen) in Nederland en een belangrijke kolonie kleine zilverreigers (25 broedparen).

De spannendste natuur van Nederland is te vinden waar riet en plas de sfeer bepalen. Daar zijn nog echte jungles, ondoordringbaar en mysterieus. Waar vreemde geluiden klinken en vogels nadrukkelijk aanwezig zijn.